KLINAC BI ŠTENE

Koji su najbolji psi za djecu?

07.11.2013 u 11:30

Bionic
Reading

Svi klinci prije ili kasnije pogledaju 'Lassie' ili 'Damu i skitnicu' i shvate da bi za svoj sljedeći rođendan voljeli dobiti štene. No umjesto da dopustite djetetu da odabere psa samo zato što mu je štene slatko, trebali biste se raspitati o kojoj se pasmini radi, kakvog je temperamenta i koliko je aktivna

Buldozi su čvrste građe pa su idealni za djecu koja vole grubu igru, no nikad neće osvojiti nagradu za najaktivnijeg psa godine. Buldozi su poslušni i odani, a uglavnom se i dobro slažu s ostalim ljubimcima te su odlični kućni psi.


Bigl

Slavni crtani pas Snoopy je bigl. Iako su u početku bili lovački psi, biglovi su odlični kućni psi koji će bez problema držati korak s aktivnom djecom. Osim što su izdržljivi, biglovi također vole igru te su pametni i veseli. Jedina mana ovih prekrasnih pasa je to što zahtijevaju često kupanje i češljanje.


Bichon havanese

Kao što mu i samo ime govori, havanese potječe s Kube, a veseo je, malen i razigran pas. Havanese spada u skupinu pasa za pratnju i razonodu. Niti danas se sa sigurnošću ne može odgonetnuti kako je nastao, ali se nagađa da potječe od bolognesea i malog pudla.

Iako je na Kubi dosta rijedak, bichon havanese zadnjih godina doživljava obnovu popularnosti kako u svijetu, tako i kod nas. Po svojoj prirodi obožava ljude i jako se veže za svoju ljudsku obitelj te je izvrstan čuvar kuće. Prema djeci je izuzetno tolerantan i uvijek spreman na igru i maženje.




Škotski ovčar

Najpoznatiji škotski ovčar bila je Lassie, s razlogom. Ova pasmina je puna nježnosti i vrlo je pouzdana. Škotske ovčare lako je trenirati jer obožavaju ugađati svojim vlasnicima. Kako je ipak u pitanju ovčar, nemojte se čuditi ako vam pokuša dovesti djecu u red – jednostavno ga naučite da to ne radi. Škotski ovčari zahtijevaju puno češljanja jer su dugodlaki psi.


Newfoundlander

Ovi psi obožavaju djecu i čuvat će ih od svake opasnosti. Nježni i strpljivi, newfoundlanderi odlični su psi za obitelj kojoj ne smeta imati veliku životinju koja dosta slini u kući. Newfoundlanderi su također odlični plivači pa ih možete voditi na kupanje.


Vizsla

Ne, ne morate se brinuti – ni mi nismo nikad prije čuli za ovu pasminu. No viszle su među najboljim psima za djecu jer su nježni, odani, poslušni i tihi. Pametni su i lako stvaraju posebno jaku vezu s obitelji. Možda najbolja kvaliteta ove pasmine je to što nemaju jak pseći miris.


Irski seter

Prekrasni crveni psi su zaigrani i puni energije pa su dobri za obitelj koja ima dovoljno vremena za duge šetnje. Irski seteri vole biti u blizini ljudi i lako ih je trenirati.


Pudl

Pudli su poznati po svojim neobičnim frizurama. Ovi psi su odlični za djecu s alergijama jer gube vrlo malo dlake. U pitanju su pametne i nježne životinje koje osvajaju svojom elegancijom i odanošću, a u odnosu s djecom su strpljivi i dobroćudni.


Labrador retriver

Labrador retriver je nešto veći od zlatnog retrivera. Ovi zaigrani čuvari su također strpljivi i pouzdani. Osim što imaju sjajan karakter, njihova inteligencija može se mjeriti s njihovom ljepotom.


Zlatni retriver

Zlatni retriveri su kraljevi kad je u pitanju pas za djecu. Pametni su i puni samopouzdanja, dobri, odani i nevjerojatno strpljivi. Jedina stvar o kojoj treba voditi računa je da im se pruža dovoljno svakodnevne aktivnosti, što ne bi smio biti problem jer se vole igrati.


Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.