RAČUNALNA REKONSTRUKCIJA

Kleopatra je ipak bila ljepotica

16.12.2008 u 10:30

Bionic
Reading

U umjetničkim interpretacijama vladarica Egipta iz 1. stoljeća p. n. e. imala je mnoga lica – od Elizabeth Taylor do Sophie Loren. No, egiptologinja s Cambridgea smatra da je nova računalna 3D slika dosad najvjerniji prikaz njezine legendarne ljepote

Računalna trodimenzionalna slika egipatske vladarice Kleopatre rezultat je višegodišnjeg istraživanja i stvorena je na temelju predmeta koji datiraju iz njezina vremena, uključujući i prsten star dvije tisuće godina.

Crnobijela verzija 3D slike

Rezultat je prekrasna mlada žena miješana porijekla, što posve odudara od porculanske verzije Elizabeth Taylor koja ju je utjelovila na filmu 1961. godine.

Doktorica egiptologije Sally Ann Ashton sa Sveučilišta Cambridge rekla je da će se slike emitirati u sklopu dokumentarca koji prikazuje Kleopatrino grčko nasljeđe i egipatski odgoj. 'Vjerojatno nije bila čista Europljanka. Ne smijemo zaboraviti da je njezina obitelj živjela u Egiptu 300 godina prije nego što je Kleopatra došla na vlast', rekla je Ashton.

No, nisu svi njezini portreti usklađeni i jedinstveni. Primjerice, srebrni novčići izloženi prošle godine u muzeju Sefton u sklopu Sveučilišta Newcastle prikazuju Kleopatru kao ženu plitka čela, šiljate brade, tankih usana i orlovskog nosa. Njezin ljubavnik, rimski vojskovođa Marko Antonije, nije prošao puno bolje. On je pak na drugoj strani novčića portretiran s izbuljenim očima i tanka vrata.

Srebrni novčić s likom Kleopatre
Kip Kleopatre izložen u Britanskom muzeju 2001. prikazivao je jednostavnu, metar i pol visoku i debeljuškastu vladaricu.

Kleopatra je rođena 69. godine prije nove ere u dinastiji makedonsko-grčkog porijekla koja je vladala Egiptom posljednjih tristo godina. Na prijestolje je došla sa 17 godina, a već je tri godine kasnije zavela Gaja Julija Cezara i rodila mu sina. Nakon Cezarove smrti upustila se u vezu s Markom Antonijem, rimskim vojskovođom, nakon čije je smrti počinila samoubojstvo. Na sebe je navodno pustila zmije otrovnice.