GENIJALNI IZUMITELJ

Kineski da Vinci izlaže robote od otpada na EXPO-u

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 14.04.2010 13:13
  • Objavljeno 14.04.2010 u 11:29
Wu Yulu s robotom

Wu Yulu s robotom

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

U sklopu velikog svjetskog sajma EXPO, koji će se ove godine održati u Šangaju, bit će otvorena izložba genijalnih izuma kineskih farmera. Među njima će svoje radove predstaviti već dobro poznati 'kineski da Vinci', Wu Yulu, uporni 50-godišnji izumitelj koji sve robote izrađuje od otpada

Wu Yulu razlikuje se od poljoprivrednika u svom selu, u istočnom predgrađu Pekinga. On je sam izradio već 38 robota, uključujući psa-robota koji trči, robota koji zalijeva polja umjesto farmera i robota koji vuče rikšu. Zahvaljujući tim izumima, Yulu je među ostalima pozvan na svjetsku izložbu EXPO u Šangaju.

Wu robote izrađuje i testira u selu Mawu u svom dvorištu, koje je posve prekriveno metalom i dijelovima raznih strojeva. U posljednjem se projektu posvetio kompliciranom robotu koji može skočiti na dva metra visoku platformu i dočekati se na noge kao čovjek. 'To će bez sumnje iznenaditi publiku', kaže Wu.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ovaj je inventivni Kinez samouk, nikad nije imao formalnu tehničku naobrazbu, ali je ponosan, jer mnogi njegovi kolege i sveučilišni profesori dolaze k njemu po savjet. 'Mislim da je izrađivanje strojeva talent s kojim sam se rodio', dodaje Wu. Rođen u siromašnoj obitelji, nikad nije imao priliku ni za osnovno školovanje. No i kao klinac se zanimao za robote, a s osam godina izradio je svoj prvi stroj.

Na televiziji je 1976. gledao emisiju o stranom inženjeru koji izrađuje robote te je odlučio što će raditi u životu. Unatoč mnogim neuspjesima, nikad nije odustao od svog sna, a većina njegovih izuma izrađena je od predmeta skupljenih sa smeća. Svog prvog robota izradio je 1987, humanoida koji hoda kao čovjek. Nazvao ga je Wu broj 1. 'Svaki robot mi je poput djeteta, svi nose moje prezime', kaže Wu.

Stoga ne čudi da se jako dobro sjeća i svog prvog prodanog robota kojeg je iskoristio da bi financirao ostale projekte. Njegova 'djeca' danas mogu skakati, penjati se po zidovima, čak i igrati šah s njim, ali najdraži mu je Wu broj 25, koji vuče rikšu

Wu broj 5 osvojio je 2002. prvu nagradu od10.000 juana na Državnom natjecanju znanosti i tehnologije farmera. Wu je napokon dobio i svojih pet minuta na televiziji, a Broj 5 prodan je za 50.000 juana. Prošle godine, njegovi roboti izloženi su uz kineske svemirske letjelice Shenzhou.

Cilj mu je izraditi robote koji mogu pomoći ljudima u svakodnevnom životu, primjerice pomagati hendikepiranim osobama ili u brizi oko djece, a najveći mu je san otvoriti tvornicu robota: 'Mislim da mi još uvijek nedostaje računalnog obrazovanja, ali vjerujem u sebe. Uvijek ću biti talentirani farmer koji zna slagati robote.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!