CRKVA, OMLADINA, AKCIJA

Katolička crkva traži obnovu Jugoslavije i povratak titoizma

15.07.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Pravi komunist idealan je glasač za inicijativu U ime obitelji, kažu u Crkvi koja proživljava kopernikanski obrat, iako je institucija koja je prezirala Kopernika

Homoseksualnost, abortus, rastave braka, golotinja, samo su neke stavke oko kojih Katolička crkva gaji iste stavove kao nekad anatemizirana Komunistička partija. Iako su nekad mostovi komunikacije između ove dvije institucije bili kvalitetni poput onih kakve projektira Jure Radić, čini se da se to mijenja. Nakon mnogo promišljanja, glavni ljudi u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj su donijeli odluku o prihvaćanju titoističkih ideja kao i glavnih teza komunizma. Doduše, bit će još rasprava o tome u kojem razredu ide prva pričest i je li to ekvivalent primanju u pionire, kao i je li ekvivalent primanje u omladince i sakrament svete potvrde, no to će se rješavati u hodu.

'Citirao bih Isusovu prispodobu: Čovjek neki imao dva sina. Priđe prvom i reče: Sinko, hajde danas na posao u vinograd. On odgovori: Neću. No kasnije se predomisli i ode. Priđe i drugom pa mu reče isto tako. A on odgovori: Evo m, gospodaru, i ne ode. Koji od te dvojice izvrši volju očevu? Kažu da je prvi. Počeli smo Titovo učenje gledati kao učenje ovog sina koji je Bogu rekao 'ne', ali je obavio posao u vinogradu. Mnogo je dodirnih točaka između humanističkih nastojanja Crkve i ideja titoizma i zato ćemo ga brzo rehabilitirati. Uostalom, pravi, uvjereni titoist idealan je glasač inicijative U ime obitelji', rekao je kardinal Josip Bozanić.


Podsjetimo, u SFR Jugoslaviji homoseksualnost je bila kazneno djelo, a abortus zabranjen do 1978. U to doba bio je manji postotak razvrgnutih brakova, veći postotak vjenčanja.

'Više se djece rađalo, iako iz mješovitih brakova, što mi baš i nije drago, ali bolje nekakva djeca nego nikakva djeca. Bilo je manje golotinje na televiziji, kad se sjetim Ksenije Urličić kako je bila zakopčana... Prema njoj Doris Vrandečić iz 'Duhovnih izazova' izgleda kao radodajka', nostalgično je otpovrnuo Valentin Pozaić.

Kao gestu dobre volje Crkva je već pristala preimenovati Blaženu djevicu Mariju u Blaženu drugaricu Mariju. Što se Tita tiče, tu je kompromis još i lakši jer je Marijin zaručnik bio Josip, a i Titu je pravo ime Josip. 

'Još da je Tito uzeo za ženu neku Mariju, a ne Jovanku, ali, eto, Bog je stvorio i Srbe', s uzdahom će Josip Bozanić.

O daljim približavanjima Katoličke crkve i rehabilitacije Tita slijede nastavci.

Prilozi News Bara na tportalu su satirično-humoristični, vijesti su izmišljene i ne treba ih shvaćati ozbiljno.