JAJAŠCA I IZNUTRICE

Kad bismo nazvali hranu pravim imenom, nitko je ne bi jeo

02.04.2014 u 15:15

Bionic
Reading

Velik broj namirnica koje nam se svakodnevno nalaze na tanjuru, ali i poslastica i specijaliteta, nosi jako zgodne, iako nerazumljive nazive. Što bi bilo kad bismo ih nazvali pravim imenom?

Priznajte, biste li jeli s istim guštom ovu hranu da nosi svoje pravo ime?

Foie gras - jetra šopane patke ili guske
Prilično skup specijalitet, foie gras, koristi jetru na silu šopane patke ili guske i doslovce preveden znači ‘masna jetra’. Naravno, na francuskom zvuči puno profinjenije. Ipak, nije baš svaki foie gras potekao od silom šopane patke. Neke farme inzistiraju na prirodnom rastu pataka i gusaka.


Rocky Mountain Oysters - testisi mladog bika
Da, poznati specijalitet u zapadnom dijelu SAD-a i u Kanadi zapravo su testisi mladog bika. No pretpostavljamo da svi ljubitelji tog jela već i znaju tu informaciju. Ipak, ako se nađete u nekom restoranu i vidite Rocky Mountain Oysters na meniju, zapamtite da se ne radi o kamenicama.

Kavijar - usoljena riblja jajašca
Da, jedna od najskupljih delikatesa na svijetu zapravo je poznata kao ikra i često se koristi u pripremanju drugih jela ili kao dodatak ili za dekoraciju.

Salata s kavijarom

Plemeniti sir - pljesniva kravlja skuta
Da, ono ‘plemenito’ ili ‘plavo’, kako već zovete, na siru je plijesan. Nije da imamo nešto protiv, no zbilja je upitno koliko bi bilo popularno da je plijesan istaknuta na svakom proizvodu.

Pljesnivi sirevi

Tripice ili špek fileki - životinjski želuci
Diljem svijeta se jedu životinjske iznutrice, bez obzira radi li se samo o želucima ili i o drugim iznutricama. I baš svugdje to jelo ima i svoje ‘fino’ ime. No ako nas pitate, to su i dalje iznutrice...

Tripice na talijanski način

Slanina - trakice sa svinjskog trbuha
Slane, sušene, dimljene… Svi obožavamo te trakice sa svinjskog trbuha i zovemo ih slanina, špek, panceta.

Želatina - ekstrakt bjelančevina sa životinjske kože ili kosti
Tipična želatina nalazi se u raznim proizvodima, a dobiva se na različite načine. Većina uključuje izdvajanje prirodnog kolagena koji se može pronaći na mrtvim tijelima domaćih životinja.

Voćni žele

Haggis - ovčje iznutrice
Opet iznutrice! Ovo poznato nacionalno škotsko jelo zapravo je puding koji se priprema od ovčjih iznutrica - srca, jetre ili pluća, miješa se s lukom i umakom, a potom se puni u prirodna goveđa crijeva i pasterizira. Dobar tek!

Haggis

Hrenovke - mljeveni ostaci mesa
U osnovi, hrenovke su zapravo mljeveno meso punjeno u umjetna ili prirodna crijeva. No uglavnom se radi o ostacima mesa - kožicama, nogicama, masnoći i slično.

Jogurt - mlijeko fermentirano uz pomoć bakterije
Dodavanjem posebnih bakterija mlijeku uzrokujemo proces fermentacije laktoze i proizvodnju mliječne kiseline, što zgrušava mlijeko te tako nastaje jogurt.