MALO DRUGAČIJI

Jeste li ikada vidjeli ovakve zatvore?

02.11.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Nakon svih američkih filmova o životu u zatvoru nije teško zamisliti čelične rešetke, sadistički nastrojene čuvare, male ćelije, nasilje i odvratnu hranu. No nisu svi zatvori na svijetu isti

Kaznionica i rehabilitacijski centar Cebu

Filipinski zatvor može se pohvaliti da je jedan od najpoznatijih na svijetu zahvaljujući plesnim vještinama svojih zatvorenika. Naime, 2007. više od 1.500 kriminalaca zaplesalo je na pjesmu 'Thriller' Michaela Jacksona. Nagrada im je bila više od 53 milijuna pregleda na YouTubeu. Pretpostavljamo da će sljedeća pjesma na koju plešu biti 'Smooth Criminal'.


Otok Bastoey

Norveška je također prilično slavna zahvaljujući svojim naprednim zatvorima. Na otoku Bastoey nema ni ograda ni rešetaka, a zatvorenici žive u nečemu što bi se lako moglo nazvati kamp za opuštanje.

Svaki zatvorenik ima svoju sobu i svoj ključ. Osim što nemaju ograničenja na kretanje, zatvorenici smiju ići i plivati. Norveški zatvor svu težinu stavlja na rehabilitaciju svojih kriminalaca, pa ih pokušava naučiti i ohrabriti da postanu produktivni članovi društva. Norveška ima najmanju stopu povratka kriminalu u Europi – oko 30 posto.


Zatvor San Antonio

Na ptoku Margarita u vodama Venezuele nalazi se zatvor San Antonio gdje zatvorenici kuhaju vlastitu hranu i rade. U pitanju je vrlo ugodno mirno mjesto gdje je čak i posjetiteljima dozvoljeno provesti vikend tulumarenja.