RADIKALI U AKCIJI

Izraz 'ljubimac' uvredljiv je za životinje?!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 11:34
  • Objavljeno 03.05.2011 u 08:00
mačke mačkice

mačke mačkice

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Martin Poole

Ljubitelji životinja bi trebali prestati svoje krznene ili pernate prijatelje zvati 'ljubimcima' jer je taj naziv uvredljiv, tvrde neki engleski i američki akademici i sveučilišni profesori

Kućne mačke, pse, hrčke, papige i ostale životinjice s kojima se svakodnevno družimo u svojim domovima trebali bismo, prema mišljenju nekih, početi zvati 'životinje prijatelji', dok bi vlasnike trebalo oslovljavati s 'ljudskim skrbnicima'

Čak su izrazi poput 'divljina' (wildlife) okarakterizirani kao uvredljivi za životinje, a umjesto toga bi bilo puno prikladnije reći 'slobodan život' (free-living), smatraju neki profesori s Oxforda.

Do tog je zaključka došao urednik Časopisa za životinjsku etiku (Journal of Animal Ethics), nove publikacije koja se posvetila upravo problemu terminologije. Urednik časopisa, teolog i profesor Andrew Linzey, autor je knjiga poput 'Kršćanstvo i prava životinja', te je poznat po svojem radu u kojem promiče prava 'nježnih Božjih bića' na ponešto radikalan način.

U uvodniku broja, koji je izradio u suradnji sa Sveučilištem Illinois u SAD-u, osuđuje termine poput 'stvorenja' i 'zvijeri' jer smatra da se tim 'pogrdnim' izrazima može potaknuti negativno ponašanje prema životinjama.

'Usprkos učestalosti korištenja, 'ljubimac' je sigurno pogrdni naziv i za životinje i za ljude koji brinu o njima. Riječ 'vlasnik', premda je zakonski ispravna, vraća nas u vrijeme kad su životinje bile samo to – imovina, strojevi i stvari koje su se koristile bez ikakvih moralnih odgovornosti. Pozivamo autore da koriste riječi poput 'slobodan život', 'slobodan prostor' ili 'slobodno kretanje' umjesto 'divljina' i 'divlje životinje'. Za većinu je 'divljina' sinonim za necivilizirano, neobuzdano, barbarsko ponašanje. U tome je očito sadržana predrasuda koju treba izbjeći', napisao je Linzey.

On i njegova zamjenica Priscilla Cohn, profesorica na Sveučilištu Penn State u SAD-u, nadaju se maštovitijim izrazima u engleskom jeziku. Također su i fraze poput 'lukav kao lija', 'jesti kao svinja', 'gladan kao pas' i slične obilježili kao nepravedne prema životinjama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!