FIZIKA ZA TULUME

Impresionirajte ekipu znanstvenim trikovima!

07.12.2010 u 13:32

Bionic
Reading

Svaki zaljubljenik u znanost nedvojbeno se uvjerio u to koliko ona može biti uzbudljiva i zabavna, čak i kada se ne radi o velikim otkrićima ili postignućima

Jedan simpatičan primjer je film koji je na svojem blogu objavio profesor psihologije Richard Wiseman sa Sveučilišta u Hertfordshireu, koji predstavlja kratku demonstraciju 10 zabavnih znanstvenih trikova za koje nisu neophodni ni instrumenti ni kemikalije, tako da se mogu lako izvesti na svakom partiju.

1. Pokažite prijateljima kako plamen sa šibice preskače na netom ugašenu svijeću (iz koje još uvijek isparava parafin).

2. Ulijte u praznu konzervu Coca-cole 100 mililitara vode i vidjet ćete da je možete rotirati po uskom donjem rubu u savršenoj ravnoteži.

3. Treći trik je prilično poznata, ali uvijek zanimljiva demonstracija inercije. Postavite na stol stolnjak i na njega položite teže predmete poput tanjura. Povucite naglo stolnjak s jedne strane prema dolje i vidjet ćete da će svi predmeti ostati na stolu.

4. Recite nekome na tulumu da vrti stopalom u smjeru kazaljki na satu. Potom zatražite da prstom nacrta šesticu, što je pokret suprotan kretanju kazaljki na satu. Vidjet ćete da će ga ova radnja natjerati da promijeni smjer rotacije stopala.

5. Upalite svijeće u svijećnjaku. U posudu nalijte ocat i dodajte sodu bikarbonu. U reakciji će nastati proziran ugljikov dioksid koji ćete moći izlijevati iz posude i njime gasiti svijeće.

6. Zamolite prijatelja da položi ruku na stol i redom podiže prste. Potom tražite da savije srednjak. Kada to učini, bit će mu nemoguće podići prstenjak.

7. Povežite dvije vilice šibicom kao u videu. Saznat ćete kako to izgleda kada se težište nekog predmeta nalazi na neočekivanom mjestu.

8. Uzmite lopticu skočicu i bacite je pod donji dio stola. Otkrit ćete da će vam se uvijek vratiti ravno u ruke.

9. Uzmite novčanicu s nekim likom nacrtanim sprijeda. Savijte je cik-cak po sredini između očiju. Rotirajte je i vidjet ćete da lik mijenja izraze lica od sretnog do tužnog.

10. Zabijte jednu šibicu u njihovu kutijicu. Na nju položite novčić. Na njega i na šibicu dijagonalno naslonite drugu šibicu pa zatražite od prijatelja da uzmu novčić, a da ne diraju šibice. Kad im to ne pođe za rukom, zapalite dijagonalnu šibicu i ona će se sama savinuti i podići u zrak.