TA DIVNA STVORENJA

I životinje zbog seksa postaju glupe

09.10.2012 u 11:07

Bionic
Reading

Neke životinje su možda lijepe ili slatke, ali to svakako nije garancija da su pametne. Uzmimo, naprimjer, pande – to su prekrasni crno-bijeli medvjedi, no ne pretjerano bistri. Kako piše Neatorama, društvo im mogu praviti određene vrste papiga i žaba te purani

Pande

Da, nažalost, tužna istina o pandama je ta da su prilično glupe. U potpunosti se slažemo s mišljenjem da su neodoljive, no njihova nevjerojatna lijenost definitivno nije kvaliteta, već ogromna mana.

Pande su na listi ugroženih životinja, a hrane se bambusom koji nije dovoljno hranjiv kad su u pitanju veliki medvjedi, inače primarno mesožderi. Pande tako zbog svog probavnog sustava moraju skoro stalno jesti.

To je također razlog zašto su lijene i glupe. Zbog manjka vitamina i proteina ništa u tijelu im ne radi punom snagom, pa tako ni mozak.

Taj nedostatak ključnih hranjivih sastojaka u njihovoj svakodnevnoj prehrani također je kriv i za to što se pare samo jednom godišnje – jednostavno nemaju energije za češće sastajanje sa suprotnim spolom. Nije ni čudo da su ugrožena vrsta.

Pande često ni ne znaju da su trudne, a događa se da ni ne prepoznaju svoje mladunce kad ih rode. S obzirom na to, ponekad znaju i ubiti svoje potomke. A ako ih ne ubiju namjerno, nije nemoguća situacija da se majka jednostavno prevrne preko njih i zdrobi ih jer su toliko mali da ih ne primijeti.

U slučaju da prebrodi sve gore navedene poteškoće poslije poroda i odluči da se želi brinuti za svoje potomstvo, majka panda odabrat će jačeg mladunca i pustiti slabijeg da ugine od gladi jer zbog svoje prehrane neće imati dovoljno mlijeka za oboje.

Čini se da bi najlakše bilo spasiti pande tako da ih počnemo hraniti krvavim biftecima i ostalim sočnim komadima mesa.

Kakapo

Papige poznate kao kakapo ptice su koje ne lete i, naravno, jako su lijepe i slatke. Kakapoi su danas kakvi jesu jer su generacijama živjeli na mjestu na kojem nema grabežljivaca i puno hrane. To je također razlog i zašto im se mozak nije posebno razvio.

S obzirom da nisu imali prirodnih neprijatelja, razvili su vrlo jednostavne obrambene mehanizme – ukoče se ili se popnu na obližnje stablo te skoče, no kako ne mogu letjeti, možete shvatiti da ti skokovi završavaju bolno. U slučaju da ih ne preplašite, lako je moguće da vas pozdrave, a mužjaci čak možda pokušaju spolno općiti s vama.

Baš kao i pande, prehrana ih baš i ne potiče da se pare, a ženke koje se hrane bobicama osjećaju poriv za parenjem samo nakon obilnih uroda – svakih dvije do pet godina. Mužjacima ne nedostaje želje za parenjem, no nisu pretjerano pametni, pa raznim neuspješnim metodama pokušavaju snubiti ženku.

Naprimjer, mužjaci kakapoa vole iskopati lijepu rupu pokraj kamenja i zatim glasno dozivati ženku. Problem je u tome što ih ženke često uopće ne mogu naći zbog odjeka. Kad mužjaci ne uspiju namamiti ženku, njihova seksualna želja ih nadvlada, pa počnu skakati na sve na što naiđu – uključujući grabežljivce i ljude.

Novozelanđanima su kakapoi možda bili smiješni, no samim pticama vjerojatno nije bilo do smijeha kad su Europljani stigli s brodovima punim štakora, mačaka, pasa i ostalih životinja kojima ništa nije bilo zabavnije nego uhvatiti pernato stvorenje opsjednuto seksom koje ne može letjeti. Ti su grabežljivci znatno smanjili broj kakapoa na Novom Zelandu, a jadne ptice otkrile su i da su im europski biljojedi pojeli svu hranu.

Danas u cijelom svijetu ima samo oko 125 kakapoa, no to je zapravo veliko poboljšanje – prije 20 godina bilo ih je samo 30.


Purani

Iako kruže glasine da su purani toliko glupi da se utapaju kad pada kiša, to nije istina. No, s druge strane, njihove mentalne sposobnosti uistinu nisu nešto na čemu im zavide ostale životinje.

Domaći purani su perad koju je dosta teško održati živom, a istina je i da znaju buljiti u nebo 30 sekundi bez prestanka, no zbog toga se neće utopiti. Ono što purane uistinu čini glupima njihov je poriv za parenjem.

Za razliku od panda koje se jedva miču ako nije u pitanju hrana, purani imaju želju, no ne i pamet. Naprimjer, ne razlikuju umjetnu puricu od prave.

Štoviše, purani su sposobni biti potpuno ludi samo za glavom umjetne 'partnerice'. U jednom eksperimentu puran je čak pokušavao zavesti sasušenu glavu purana na štapu. Seks im očito potpuno uništava bilo kakvu sposobnost rasuđivanja.

Australske žabe

Australske žabe (Bufo marinus) su pošast – i to vrlo glupa pošast. Naime, te žabe, kao i purani, ne razaznaju najbolje s kim bi se trebale pariti.

Mužjaci žaba znaju provesti sate spolno općeći s pregaženom partnericom pokraj ceste. Štoviše, ne da ne primjećuju da im djevojka nije živa, već se zna dogoditi i da zajašu mrtvog daždevnjaka, zmiju ili miša.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.