IZBIRLJIVE SJENICE

I ptice imaju svoj Facebook?

16.06.2012 u 09:02

Bionic
Reading

Znanstvenici su našli novu metodu kojom će proučavati 'društvene mreže' velikih sjenica (Parus maior) – bilježenje mjesta i vremena okupljanja tih ptica

Hipoteza grupe znanstvenika s Oksfordskog sveučilišta koju predvodi Ioannis Psorakis jest da velike sjenice, a možda i druge ptice, ne posjećuju mjesta za hranjenje samo kao dio malog jata, već imaju omiljene članove jata s kojima vole tražiti hranu, piše Live Science.

Baš kao što Facebook može otkriti mnogo o nekoj osobi, tako i ptičje 'društvene mreže' pružaju važne informacije o njihovom životu. Zahvaljujući tako stečenim uvidima znanstvenici bolje razumiju kako ptice nalaze partnere ili kako se, na primjer, bolest širi kroz ptičju populaciju.

No, ptice ne otkrivaju svoje tajne onako lako kao što to ljudi rade.

Znanstvenici koji proučavaju velike sjenice – ptice koje žive u Wythamskoj šumi u blizini Oxforda sa specifičnom crnom bojom na glavi – prikačili su spravu koja šalje signal i svaki put uključuje snimanje automatiziranim kamerama kad su u njihovoj blizini na tisuće tih ptica. Na taj je način identificirano oko 67 mjesta na kojima velike sjenice traže hranu tijekom zime, te je ta naprava znanstvenicima pružila oko milijun pojedinačnih snimki u razdoblju od dvije godine.

Problem je, naravno, kako u toj gomili podataka naći sustav koji će znanstvenike približiti odnosima među pticama. Tim Ioannisa Psorakisa bio je posebno zainteresiran za praćenje parova preko sustava transpondera.

Novim pristupom praćenja ptica znanstvenici su u zimi 2007/08. uspješno identificirali 37.681 okupljanja, a sljedeće zime 31.466 takvih događaja. Znanstvenici su se zatim usredotočili na te periode intenzivne aktivnosti i pronašli točne ptice koje su u njima sudjelovale.

'Ako razmislite o tome, Facebook bilježi stvari poput toga tko su vam prijatelji, gdje ste bili i što ste s kim radili. Mislim da smo uspješno pokazali kako znamo analizirati podatke o svakoj pojedinačnoj životinji, u ovom slučaju su to velike sjenice, kako bismo izgradili 'Facebook za životinje' koji nam zatim otkriva tko se s kim druži, tko je dio koje grupe te koje ptice posjećuju ista 'događanja' zajedno', rekao je Ioannis Psorakis.

Istraživanje je pokazalo kako stari parovi ne mijenjaju navike te uglavnom zajedno sudjeluju u društvenim aktivnostima, dok novi parovi prvo vrijeme stvari rade nasumično, no zatim stvaraju zajedničke interese kako se zima počinje bližiti.