OVO IM ŠKODI

Hrana koju nikako ne smijete dati svojoj mački

22.08.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Ako ste mislili da je vaša maca izbirljiva, ona možda ipak samo želi sačuvati svoje zdravlje. Naime, neke namirnice koje smo skloni davati mačkama ili kojih se mace bez problema mogu dokopati same za njih mogu biti vrlo neugodne ili čak pogubne

Smatrate li da imate izbirljivu mačku, preispitajte svoje stavove jer vaša ljubimica možda samo sluša svoje tijelo i odbija hranu za koju osjeća da joj može škoditi. Magazin Stil prenosi popis šest namirnica koje biste svakako trebali izbjegavati davati mačkama, a njihov popis zajedno s objašnjenjima složila je veterinarka i nutricionistkinja dr. Sally Perea koja radi za P&G u odjelu za brigu o životinjama.

Evo što morate izbjegavati:

1. Sirova riba
Premda smo možda iz crtića naučili da mačke obožavaju sirovu ribu, u pitanju je opasna zabluda jer u probavnom traktu mačke izaziva velike probleme. ‘Termički neobrađeno meso ribe u organizmu mačke smanjuje nivo tiamina koji može izazvati neurološke probleme, pa čak dovesti do konvulzija (grčeva), što je jako opasno za njih’, piše dr. Perea.


2. Crveni luk
Mačke su čak dvaput osjetljivije na luk od pasa. Čak i minimalne količine tog povrća, bilo kuhanog, sirovog ili u prahu, mogu im oštetiti crvena krvna zrnca i dovesti do anemije.

3. Jaja
Organizmu mačke, baš kao i nama, potrebni su proteini, no ne moraju ih nužno dobiti iz jaja. Sirova jaja u sebi mogu sadržavati salmonelu i mnoge druge parazite koji mogu izazvati upalu gušterače. S kuhanim jajima je druga priča. Ona su čak i preporučljiva, ali u malim količinama i povremeno.


4. Kosti
Još jedna zabluda koja može dovesti vašu mazu u opasnost je to da su im kosti povremeno potrebne. Osim gušenja do kojeg vrlo lako može doći, oštri komadići kostiju mogu izazvati perforacije crijeva ili blokirati čitav probavni trakt.

5. Kofein
Mačke će kao i mnogi drugi proždrljivi ljubimci rado gucnuti malo kave, čaja ili soka. Ipak, kofein koji se nalazi u ovim pićima može izazvati aritmiju i ubrzan rad srca. Kofein će također kod mačke izazvati uznemirenost i hiperaktivnost, pa je bolje ne dozvoliti maci da zabija njuškicu u vašu šalicu ili čašu.


6. Mlijeko
Mlijeko gotovo neizostavno vežemo uz mačke, a i činjenica je da je svakom sisavcu mlijeko nužno, ali samo u prvom periodu života. Tako je mačićima majčino mlijeko neophodno u prva četiri mjeseca života nakon čega, prema tvrdnjama dr. Perea, njihov organizam gubi enzime za razgradnju ove tekućine. Tada, nekadašnji izvor života postaje bespotreban, pa čak i otrovan za njih. Kravlje mlijeko lako može izazvati problem u probavnom traktu, a posljedica je često proljev koji one vrlo teško podnose.