ANTI-NOBEL 2009.

Harvard nagradio najnevjerojatnija dostignuća

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 02.10.2009 16:11
  • Objavljeno 02.10.2009 u 13:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Dodjela IG Nobela, parodije Nobelove nagrade, i ove je godine honorirala spektakularne izume i ljude. Među laureatima su grudnjak koji je zapravo gas-maska, patolozi koji su dokazali da se praznom bocom piva može razbiti glava, policajac koji je napisao kaznu vozaču pod imenom Vozačka Dozvola i još pokoji

Harvard je i ove godine bio poprište nagrade Ig Nobel koja se dodjeljuje za nebulozna, besmislena i nevjerojatna postignuća, ljude i izume.

Izumiteljica Elena Bodnar iz Illinoisa pobrala je tako lovorike u kategoriji javnog zdravstva za grudnjak koji se lako pretvara u dvije gas maske, a Peter Rowlinson i Catherine Douglas sa Sveučilišta u New Castleu za studiju koja pokazuje da krave kojima su dana imena proizvode više mlijeka.

Irska je policija dobila književnu nagradu. Riječ je o 50 kazni za prometni prekršaj koje su napisali Poljaku koji se zove Prawo Jazdy, što na poljskom znači - vozačka dozvola. S druge strane, patolozi sa Sveučilišta u Bernu nagrađeni su u kategoriji mira za studiju koja se bavila pitanjem koja je razlika u tučnjavi punim i praznim bocama. Ispada da su prazne boce opasnije jer se teže razbijaju.

Guverner banke u Zimbabweu Gideon Gono se također našao među nagrađenima zbog, kako je rečeno, jednostavnog i svakodnevnog rješenja u borbi s velikim brojevima. U žaru borbe protiv inflacije dao je tiskati novčanicu od trilijun dolara.

Ekonomsko odličje otišlo je menadžerima banaka Kaupthing, Landsbanki, Glitnir i Središnjoj banci Islanda jer su demonstrirali kako se male banke mogu nevjerojatnom brzinom pretvoriti u velike i obrnuto. Donald Unger iz Kalifornije je pak honoriran u području medicine zbog životnog eksperimenta kojim je pokazao da pucketanje zglobovima prstiju ne izaziva artritis. Čovjek je 60 godina to radio isključivo na lijevoj ruci.

Dakako, tu je i nagrada iz biologije koja je otišla FumiakiTaguchiju, Songu Guofuu i Zhangu Guangleiju za dokaz kako bakterija iz izmeta pande može smanjiti količinu kuhinjskog smeća za 90 posto. Nagrada za kemiju dopala je Javieru Moralesu i kompaniji za stvaranje dijamanata iz tekile, dok su laureati iz fizike Katherine Whitcome sa suradnicima. Ona je napokon objasnila zašto se trudnice, usprkos težini trbuha, ne naginju prema naprijed.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi