PROFESIONALAC

Gutač mačeva pokušava održati drevnu vještinu

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 19.03.2009 13:41
  • Objavljeno 19.03.2009 u 13:40
dan meyer mač

dan meyer mač

Izvor: Sipa Press / Autor: SMOCK JOHN

Profesionalni gutač mačeva, jedan od desetak ljudi koji još uvijek njeguju ovu drevnu vještinu, sudjelovao je u istraživanju koje preispituje znanstvenu pozadinu cijele priče

Dan Meyer, 51-godišnji gutač mačeva koji na ranču u Alabami vodi naizgled miran život uzgajajući konje sa ženom, sudjelovao je kao suautor u znanstvenom istraživanju gutanja mačeva. Posljednjih mjeseci medicinskim stručnjacima sa suautorom predstavlja svoju studiju.

Već 12 godina bavi se time u nadi da će očuvati ovu drevnu vještinu kojom se na svijetu bavi svega desetak ljudi. Njegov je cilj demonstrirati publici koliko vještina gutanja mačeva može biti zadivljujuća, ali i upozoriti na moguće opasnosti i neželjene posljedice.

Premda se radi o vještini staroj nekoliko tisuća godina, do njegova istraživanja se vrlo malo znalo o ozljedama. Prema podacima koje je Meyer uspio skupiti, u četiri tisuće godina gutanjem mačeva bavilo se 287 ljudi, a njih 29 pritom je umrlo, piše Reuters.

Za svoje istraživanje, objavljeno u prestižnom znanstvenom časopisu British Medical Journal, Meyer i suautor dr. Brian Whitcombe 2007. osvojili su nagradu Ig Nobel za medicinu. Njihova teza pobijedila je u konkurenciji sedam tisuća znanstvenih radova čiji je cilj bio nasmijati publiku, a potom joj dati i misliti.

'Volim promatrati zapanjena lica publike, ali i pokazati koliko je nevjerojatno ljudsko tijelo i što zapravo s njime možete napraviti. Također, volim to raditi jer se radi o umirućoj vještini. Kad sam 1997. počeo učiti, čuo sam da je ostalo samo desetak gutača mačeva na svijetu, pa se time bavim i da bih očuvao drevnu umjetnost gutanja mačeva', rekao je Meyer i upozorio na opasnosti. 'Možete probiti jednjak, trbuh, dobiti unutarnje krvarenje i još bezbroj stvari koje mogu poći krivo. Kad radite s više mačeva, postoji mogućnost da vam prerežu jednjak, a krenu li u različitim smjerovima, to može značiti smrt u roku od sata.'

U svojoj 12-godišnjoj karijeri Meyer se ozlijedio nekoliko puta, ali jedanput i ozbiljnije. Bilo je to 2005. kada je u restoranu u Alabami pokušavao progutati pet mačeva odjednom. Međutim, mačevi su mu probili donji dio jednjaka i bio je na rubu smrti. Budući da u roku od 24 sata nije došlo do infekcije, trebao je mirovati mjesec dana, a nakon toga je opet bio u akciji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi