NE VOLI PAŽNJU

Genijalni matematičar odbio milijun dolara

23.03.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Poznat i kao najpametniji Rus na svijetu, doktor Grigori Y. Perelman odbio je milijun dolara nagrade koju mu je američki Matematički institut Clay htio dati za rješenje Poincareove pretpostavke

Četrdesetčetverogodišnji doktor Grigori Y. Perelman, koji živi u starom stanu u Petrogradu, prije četiri godine stavio je rješenje za Poincareoveu pretpostavku na internet, no nikad nije primio Fieldsovu medalju od Međunarodnog matematičkog saveza u Madridu. Još tada je izjavio da nije zainteresiran za novac i slavu.

'Nisam ja nikakav heroj matematike. Čak nisam ni uspješan i zato ne želim biti u centru pažnje', rekao je tada doktor Perelman.

Nikome nije jasno zašto je doktor odbio novčanu nagradu s obzirom na komentare susjeda u kakvom stanu živi. Vera Petrovna, koja je jednom bila kod njega, nije mogla vjerovati svojim očima: u stanu je imao samo stol i krevet s prljavim madracem koji su ostavili bivši stanari. U šali je dodala da  se pokušavaju riješiti žohara, no svaki se put sakriju kod genijalnog matematičara.

Poincareova pretpostavka bila je preko sto godina 'stara' kad ju je Perelman riješio i mogla bi značajno pomoći daljnjem napretku znanosti.