KORISNA NASTAMBA

Ekstravagantan hotel za kukce izgrađen u Klovićevim dvorima

24.10.2013 u 11:50

  • +15

Hotel za kukce u Galeriji Klovićevi dvori

Izvor: Promo fotografije / Autor: Galerija Klovićevi dvori

Bionic
Reading

Hotele za kukce najčešće pronalazimo u vrtovima i voćnjacima te na njivama, ali od ovog tjedna jedan od njih možete vidjeti u prostoru Galerije Klovićevi dvori

U sklopu programa festivala Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine odvijaju se radionice razmjene vještina te se u sklopu jedne od njih izrađivao hotel za kukce.

Sve manje divljih nastambi, pogotovo u jesen, kada kukci traže sklonište za zimu te bježe iz ruralnih sredina prepunih umjetnog gnojiva i pesticida, zamijenila je ova zanimljiva i pomalo rustikalna arhitektura složena od cijelog spektra prirodnih materijala poput grančica, slamčica, slame, cjepanica...

Cvijeta Bišćević, voditeljica radionice i članica Udruge Parkticipacija, na kreativan je i edukativan način predstavila polaznicima različite zanimljivosti iz životinjskog svijeta te ih upoznala s prirodnim metodama zaštite vrta, kako i od čega izraditi hotel, gdje ga smjestiti, koji su korisni kukci i zašto.


'Ono što zovemo bubama nisu uvijek kukci! I nisu svi kukci štetni! Korisni kukci su prirodna zaštita svakog vrta i indikator prirodne ravnoteže okoline. Oni pomažu u očuvanju bioraznolikosti prostora, prirodni su oprašivači, povećavaju prinose i suzbijaju nametnike', ispričala je voditeljica.

Tri sata brzo su proletjela u dnevnom boravku u kojemu su mladi i oni malo stariji pilili, lomili, slagali, bušili i uređivali novi dom za kukce koji možete pogledati do kraja izložbe Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine (3. studenog) u Galeriji Klovićevi dvori, nakon čega će biti doniran staračkom domu te smješten u prirodno okruženje da bi ga zimi grijalo sunce, a kukci bili sigurni i zaštićeni u novom domu.