BORBA PROTIV DOSADE

Doktora znanosti plaćaju za gledanje kako se boja suši!

14.07.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Gledanje boje koja se suši često se navodi kao primjer najdosadnije stvari koju možemo raditi, no doktoru Thomasu Curwenu to je svakodnevni posao

Mnogi ljudi bi rekli da doktor Thomas Curwen ima najdosadniji posao na svijetu – promatra kako se boja suši. Doktor Curwen sigurno se ne bi složio s tom tvrdnjom. Štoviše, on je strastven u vezi svog posla, piše Business Standard


Doktor Curwen već četiri godine istražuje boju za tvrtku Dulux. Taj posao nije nimalo dosadan 34-godišnjem znanstveniku iz Twyforda u Berkshireu. Pažljivo promatranje mijenjanja boja i njezinih sitnih čestica tijekom sušenja je važan posao jer garantira kvalitetu proizvoda.

'Mi smo strastveni u vezi kvalitete naše boje u Duluxu. To znači da provodimo puno vremena promatrajući boju kako se suši pod mikroskopom', kaže doktor Curwen.

Čestice boje pod mikroskopom nisu nimalo dosadne – raznoliki zanimljivi procesi se događaju cijelo vrijeme. Jedna litra boje sadrži milijune milijardi čestica – više nego što ima zvijezda u Mliječnom putu – koje mogu biti velike poput ljudske kose i stotinama puta manje od toga.

'Pokušajte zamisliti koliko bi nam životi bili dosadni bez šarenih boja! Naša briga da boje dugotrajno ostaju iste kvalitete omogućavaju ljudima da budu zadovoljniji u svojim domovima i na svojim radnim mjestima. Iako se čini kao nebitna stvar, boja igra veliku ulogu u našim životima', kaže doktor Curwen.