PREDVIĐANJA ZA 110 GODINA

Do kraja 21. stoljeća čovječanstvo će izumrijeti?

19.01.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Nitko ne može biti siguran kako će nam izgledati budućnost, no magazin Popular Mechanics složio je popis 110 predviđanja za sljedećih 110 godina

Kako bi Zemlja, tehnologija i naš svakodnevni život mogli izgledati do 2123. godine? Sva sreća pa nitko ne zna odgovor na to pitanje, no urednici, novinari, znanstvenici, profesori i ostali koji rade za magazin Popular Mechanics udružili su snage i iznijeli svoja predviđanja.

2012 – 2022.

Mostovi će se sami popravljati

Između ostalog smatraju da će se u sljedećih deset godina mostovi sami popravljati. Naime, inženjer sa Sveučilišta Michigan, Victor Li, izumio je novu masu sastavljenu od mikrovlakna, a omogućuje savijanje materijala bez pucanja. Napukline koje i nastanu na takvim konstrukcijama obnavljaju se samo nakon nekoliko dana.

Software će predviđati prometne gužve prije nego što se dogode

Zahvaljujući spremljenim podacima, senzorima na cestama i GPS-u, IBM je osmislio programski model koji predviđa prometne gužve gotovo sat vremena prije nego što se dese. Da stvar bude bolja, ideja i izvedba su se pokazali prilično uspješni na testiranju.

Odjeća će se sama čistiti

Eh, da i to dočekamo… Kineski znanstvenici razvili su premaz od titanij dioksida koji djeluje na pamuk tako da se riješi mrlja, a istovremeno i eliminira bakterije koje proizvode neugodne mirise.

Vegetarijanci i mesožderi će zajedno jesti sintetičko meso

Dakle, ovdje se ne govori o tofuu ili soji. Govori se o navodno hranjivoj i jeftinoj zamjeni koja izgleda i ima okus kao meso. Prošle godine su ionako nizozemski znanstvenici pomoću matičnih stanica stvorili trake mišićnog tkiva, a sve sa svrhom proizvodnje prvog umjetnog hamburgera, stoga ni ne sumnjamo da je 'Star Trek' hrana iza ugla.

2023 – 2062.

Zdravstvene preglede obavljat ćemo preko mobitela

U nešto daljoj budućnosti nešto bizarnija predviđanja. Naime, kako piše Popular Mechanics, znanstvenici već neko vrijeme rade na usavršavanju aplikacija koje nam mogu izmjeriti otkucaje srca ili disanje i testirati krv ili slinu. Pitanje je samo koliko će trebati modernoj medicini da prihvati ta tehnološka dostignuća.

Uz pomoć kontaknih leća do 'terminatorskog' vida

Kad minijaturizacija dosegne svoj vrhunac, supervid će navodno biti jednostavan kao i stavljanje mekane leće u oko. Rani prototipovi su već izrađeni, a uz pomoć malo električne energije i antena mogli bismo bez problema zumirati, izoštriti noćni vid i još koješta.

Umreženi domovi

I dok sad na društvenim mrežama dijelimo svoje aktivnosti dozirajući ih (uglavnom), u nekoj malo daljoj budućnosti možemo očekivati da će nam frižideri sami slagati popis stvari koje mu fale, da će tapete detektirati uljeze ili zvati pomoć ako vam se nešto dogodi te da će termostati sami naučiti što nam najbolje odgovara.


2063 – 2123.

Tijelo će funkcionirati sasvim drugačije

Doktori će nam vitalne znakove provjeravati pomoću sitnih senzora.
Čipovi u trbusima pratit će našu prehranu i pomagati u mršavljenju.
Implatanti u kralježnici će zaustavljati paralizu.
Čipovi u mozgu omogućavat će primanje podataka / učenje u snu.
Sučelje, također u mozgu, omogućavat će nam da u potpunosti prebivamo u virtualnim svjetovima.

Netko od nas proslavit će 150. rođendan

Novinari Popular Mechanicsa okladili su se da će to biti Keith Richards. Što vi mislite?

Do kraja 21. stoljeća svi ćemo biti mrtvi

Nažalost, najpesimističnija predviđanja kažu da ćemo za 110 godina svi biti mrtvi. Takvu je prognozu izrekao voditelj Myth Bustersa, Jamie Hyneman, a njegova je zbilja crna - on očekuje kraj ljudske rase 80-ih ili 90-ih godina 21. stoljeća.

Sva predviđanja Popular Mechanicsa pročitajte OVDJE