MALI BILLY JE ZAPRAVO VELIK

Desetogodišnjak zavarao poznate i moćne

15.03.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Kad je desetogodišnji Billy Geerhart htio odgovore na životna pitanja, nije razgovarao s roditeljima, već je slao pisma osobama koje je smatrao odgovornima. Tako je pismenim putem razgovarao s Henryjem Kissingerom, ocem Sarah Palin, Robertom Shapirom, serijskim ubojicom Davidom Berkowitzom i mnogima drugima. No, ispostavilo se da je mali Billy zapravo velik te da je zadnjih 15 godina svojim pitanjima provocirao slavne

Zbog dileme oko toga kako da riješi svađu sa sestrom vezanu uz kućicu na drvetu, Billy je pisao Henryju Kissingeru. Kad ga je zanimalo koji su najbolji sendviči na McDonald'sovom meniju, tražio je savjet suca Vrhovnog suda. Pisao je čak i Larryju Flyntu pitajući ga postoji li verzija Hustlera za klince, no urednik pornografskog časopisa ga je samo uputio da s pretplatom na Hustler pričeka 18. rođendan.

Njegova su pisma privukla neke od najpoznatijih Amerikanaca koje je dirnula nevinost dječaka i pismo pisano rukom na papiru istrgnutom iz školske bilježnice. No, mali Billy je zapravo bio šaljivdžija srednjih godina koji je 15 godina vjerojatno iz dosade varao bogate i slavne.

Geerhart je s podvalama počeo sredinom devedesetih, kad je kao pisac i novinar ostao bez posla u Los Angelesu. Neobičnu je korespondenciju skupio u knjigu Little Billy's Letters, objavljenu prošlog tjedna.

Među ljudima koji su našli vremena za odgovor malom Billyju nalazi se sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas koji je za McDonald's napisao da voli sve, ali je posebno izdvojio jednu vrstu muffina. Henry Kissinger i James Baker, bivši državni tajnici, dali su svoj blagoslov jednogodišnjem Billyjevom ugovoru sa sestrom Connie oko kućice na drvetu, premda je Baker sugerirao da se ugovor produlji na dvije godine.

Robert Shapiro, odvjetnik O.J. Simpsona, u pismu je pokazao suosjećanje s Billyjem koji je pogrešno optužen da je uništio Connienu lutku te mu savjetovao da potraži forenzičke dokaze. Otac Sarah Palin, Chuck Heath, odgovorio je u njezino ime na pitanje bi li mogao zajedno s njom loviti vukove iz zraka. Chuck mu je odgovorio: 'Ovdje nije dozvoljen lov na vukove iz helikoptera. No, to rade u Rusiji…'

Bivšu ministricu pravosuđa Janet Reno Billy je zamolio da presudi tko je bolji borac protiv nepravde – Batman ili Terminator. 'Čitala sam Batmanove stripove kad sam bila tvojih godina, pa sam s njegovim naporima u borbi protiv kriminala upoznata bolje nego s Terminatorovim', napisala je Reno. Kad se velikom proizvođaču alkoholnih pića Anheuser-Buschu obratio s pitanjem jesu li konačno proizveli pivo za djecu, na kućnu su mu adresu stigle bezbrojne brošure (namijenjene roditeljima) o štetnom utjecaju alkohola i opasnostima konzumiranja alkohola kod maloljetnih osoba.

Jedno je pismo Billy uputio Davidu Berkowitzu, poznatijem po nadimku Son of Sam, koji je sedamdesetih u New Yorku ubio šest žena. Berkowitz je u svom odgovoru samo uputio Billyja da 'ne bude autodestruktivan' te je govorio o svojoj tuzi i osjećaju krivnje. Susan Atkins, također osuđena ubojica i bivša članica Mansonove obitelji, uzela je vremena i opširno Billyju objasnila da osobe koje su u zatvoru nisu nimalo 'kul'.

Nadbiskupu Los Angelesa, kardinalu Rogeru Mahoneyju, poslao je jednako šokantan upit: 'Dragi nadbiskupe! Roditelji su mi dozvolili da sam izaberem i da se sam opredijelim za religiju. Možete li mi reći zašto su katolici dobri? Prijatelj Eddie mi je rekao da pijete krv, što mi se čini prilično fora!' Zauzvrat je primio iznimno ljubazan odgovor Mahoneyja u kojem objašnjava koncept euharistije.