ZAVIST I JAL

Da, i psi mogu biti ljubomorni!

25.07.2014 u 13:25

Bionic
Reading

Kalifornijsko sveučilište provelo je istraživanje jesu li psi ljubomorni. Rezultati su pokazali da zavist nije svojstvena samo ljudima te da nije nužno vezana ni isključivo za seks i ljubav

Psi su ljubomorni, a to iskazuju lajanjem i borbom za pažnju svog vlasnika kad je on usredotočen na nekog drugog. Kalifornijsko sveučilište promatralo je ponašanje 36 pasa u njihovim domovima tijekom eksperimenta u kojem su vlasnici pažnju posvećivali plišanim igračkama i kantama umjesto svojim ljubimcima, piše Daily Mail


Psi su pokazali jasne znakove ljubomore – dvostruko češće su dodirivali svoje vlasnike kad su posvećivali pažnju igračkama. Trećina pasa se pokušala ugurati između svojih vlasnika i objekata njihove pažnje, a četvrtina je čak napala igračke.

'Naše istraživanje pokazuje da su psi ljubomorni te da će zbog toga pokušati prekinuti posebnu vezu između vlasnika i svog suparnika. Ne možemo biti sigurni što točno psi osjećaju, no čini se da su bili motivirani očuvanjem važne društvene veze', rekla je profesorica Christine Harris.

Znanstvenici pretpostavljaju da je ljubomora nastala kao način natjecanja mladunaca za ljubav i pomoć roditelja. U prilog tome ide i činjenica da bebe osjećaju zavist već sa šest tjedana.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.