SAMO ZA ČISTOKRVNE

Britanci napravili dating site za pse

27.05.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Londonski Kennel Club – organizacija koja se brine za razmnožavanje i promoviranje pasa – otvorila je na svojoj internetskoj stranici novu podstranicu, Mate Select, gdje vlasnici pasa mogu dogovarati sudare za svoje ljubimce

Iako na prvi pogled nova podstranica londonskog Kennel Cluba gdje vlasnici pasa mogu dogovarati sudare za svoje ljubimce zvuči pomalo romantično, zapravo se radi o brizi za zdravlje čistokrvnih štenaca. Mate Select je napravljen kako bi potomstvo čistokrvnih pasa bilo bez genetskih problema, a ne samo lijepo.

Klub se nada da će Mate Select omogućiti uzgajivačima pasa da svoje ljubimce prvo spare preko interneta kako bi vidjeli kakve će posljedice to imati na genetsku raznovrsnost potomstva, u nadi da će dobrim parenjem postići bolje zdravlje budućih naraštaja.

Dok su ljudi prije uzgajali pse iz praktičnih razloga, u današnjem svijetu psi su uglavnom postali kućni ljubimci. Bez obzira na promjenu pseće uloge u ljudskom društvu, vlasnici čistokrvnih pasa još uvijek žele da njihove životinje ima najbolje kvalitete.

No, u pasa ljepota koja se postiže parenjem sa životinjama koje su im u bliskom srodstvu ne slaže se najbolje sa zdravljem. Na primjer, mali psi mogu imati problema s disanjem, a popularni njemački ovčari uglavnom znaju imati slabe zglobove. Dalmatineri se često rađaju gluhi.

Kennel Club nada se da će novim siteom smanjiti genetske probleme čistokrvnih pasa. Jedna od dodatnih prednosti parenja pasa preko Mate Selecta bit će to što novi vlasnici mogu imati uvid u zdravlje roditelja štenaca koje kupuju.