UVRNUTA POVIJEST

Britanci misle da je Crna Guja povijesna osoba

05.04.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Dvadeset posto Britanaca misli da su Sherlock Holmes i Crna Guja likovi utemeljeni na stvarnim povijesnim osobama, pokazalo je novo istraživanje

Osim što jedan od pet Britanaca Sherlocka Holmesa i Crnu Guju doživljava kao stvarne osobe, određen dio nacije misli da je Captain Mainwaring, lik iz BBC-jevog sitcoma 'Dad's Army', stvarno vodio obranu zemlje tijekom Drugog svjetskog rata te da je sama serija inspirirana događajima iz njegova života.

Istraživanje je provela najveća britanska služba za propitivanje javnog mišljenja, Ask Jeeves, i otkrila da ima i onih koji smatraju da su i Clark Kent i Indiana Jones bili stvarne osobe.

No, miješanje stvarnosti i fikcije ide u oba smjera, pa su tako neki ispitanici odgovorili da su revolucionar i političar Che Guevara, bolničarka i inspiracija za osnutak Crvenog križa Florence Nightingale, kao i američki razbojnik s Divljeg zapada Jesse James, samo fiktivni likovi.

Također, četiri od deset ispitanika nisu imali pojma da je Erin Brokovich stvarna osoba, kao ni indijanski poglavica Geronimo.

Anketa je provedena među tisuću odraslih Britanaca među kojima 20 posto, unatoč filmu Guya Ritchieja i popularnoj TV seriji koja se emitirala na BBC-ju, doživljavaju najpoznatiji književni lik Arthura Conana Doylea kao stvarnu osobu. Sličan broj proglasio je i Miss Marple, poznato njuškalo Agathe Christie, stvarnom, kao i Crnu Guju, iako se radi o britanskoj TV seriji.

Dakako postoji i određen, iako malen, broj onih koji smatraju da su Batman i Doktor Who bazirani na stvarnim likovima.