TAKO TO PROFESIONALCI RADE

Bizarni studiji – od čarobnjaštva do čuvanja djece

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.03.2012 11:41
  • Objavljeno 20.03.2012 u 11:41
Američki studenti

Američki studenti

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ekonomski, Pravni ili Filozofski fakultet - samo su neke od dilema s kojima se suočavaju naši budući studenti. Koliko bi samo razbijali glavu kad bi se među mogućim studijima našle i Škola čarobnjaštva ili četiri godine posvećene pakiranju kutija?

Siva škola čarobnjaštva (Kalifornija)

Oberon Zell-Ravenheart možda je poznat našim čitateljima jer smo već pisali o njemu i Sivoj školi čarobnjaštva smještenoj u Kaliforniji. Radi se o 'pravom' čarobnjaku koji je svoj život posvetio proučavanju i upravljanju natprirodnim silama.

Osim što se bavi čarobnjaštvom, Ravenheart izgleda kao pripadnik glumačke ekipe serijala o Harryju Potteru – od šešira do čarobnog štapića. Njegova Siva škola čarobnjaštva službeno je priznata obrazovna ustanova.

Ravenheartova škola čarobnjaštva ima 16 odjela koji se bave raznim predmetima poput alkemije, kontrolom nad životinjama, izradom čarobnih štapića i tome slično. Studenti koji pohađaju školu čarobnjaštva podijeljeni su u četiri smjera – Vjetrove, Vodene vile, Gnomove i Salamandere – koji predstavljaju zrak, vodu, zemlju i vatru.

Fakultet za uzgoj medicinske marihuane (Michigan)

Neki su studenti upoznati s marihuanom, no u sklopu svojih izvanškolskih aktivnosti. Studenti Fakulteta za uzgoj medicinske marihuane u Michiganu dobivaju ocjene ovisno o tome koliko su im ruke 'zelene'.

Studenti tog neobičnog fakulteta uče sve o povijesti uzgoja marihuane te stječu praktično znanje hortikulture i pravno znanje neophodno za priključenje programu medicinske marihuane.

'Ova država treba nova radna mjesta te smatramo da medicinska marihuana može potaknuti rast ekonomije stotinama radnih mjesta i milijunima dolara', rekao je 24-godišnji osnivač fakulteta Nick Tennant

Kako se radi o privatnoj školi, Fakultet za uzgoj medicinske marihuane je posao koji cvjeta u učionicama u predgrađu Detroita. Šestotjedni tečaj uzgoja marihuane košta 485 dolara i pruža nešto između naprednog vrtlarstva koje se bavi detaljima poput toga koliko svjetla i kakvu zemlju treba marihuana do okupljanja korisnika kanabisa i slušanja njihovih iskustava.

Kolegij gajda (Pennsylvania)

Jedan od kolegija na Sveučilištu Carnegie Mellon u Pennsylvaniji su gajde. Nick Hudson je kao momak gledao film s dvobojem gajda i ostao očaran zvukom tog instrumenta. Danas je mladi gospodin Hudson na pragu da postane jedini diplomirani student gajda na Sveučilištu Carnegie Mellon.

Kolegij o gajdama osmišljen je 1990, a Carnegie Mellon pristupio je tom instrumentu s potpunom ozbiljnošću, pa je osigurao i školarine te temeljito obrazovanje koje uključuje povijest i kulturu gajda, ali i praktično znanje sviranja instrumenta za koji treba biti podjednako dobar s pazuhom kao i s ustima.

Nick Hudson bit će treći student koji je u zadnje 22 godine odabrao gajde za glavni predmet, no još dvoje studenata se u međuvremenu odlučilo za taj studij.

Sveučilište Sullivan i studij za profesionalne dadilje

Sveučilište Sullivan krenulo je u zanimljivom smjeru kad je odlučilo uvesti još jedan predmet u svoj program – čuvanje djece. Iako se radi o internetskom studiju, polaznici koji ga završe znat će kako biti profesionalna dadilja.

Osim očite prednosti nad konkurencijom bez fakulteta, tu je i pristojna plaća koja mnoge motivira da 'zagriju stolac' na Sveučilištu Sullivan.

Studij pakiranja kutija (Wisconsin)

Teško nam je shvatiti kako pakiranje nečega može biti dodiplomski studij koji traje četiri godine, no Sveučilište Wisconsin-Stout nudi taj predmet. Studenti pakiranja izaći će s tog sveučilišta s odličnim znanjem kako nešto najbolje zapakirati.

Pakiranje pokriva estetiku, ekonomiju, okoliš te praktičnost. Diplomirani studenti pakiranja nakon završenog fakulteta mogu naći posao u tvrtkama poput FedExa i Kohlera. U prilog tomu ide anketa provedena 2009, koja je pokazala da je 95 posto studenata pakiranja našlo posao nakon završetka studija, a 90 posto njih u polju direktno vezanom uz studij pakiranja.

Znanost o peradi (Alabama)

Znanost o peradi jedan je od glavnih predmeta na Sveučilištu Auburn u Alabami i prilično je jasno o čemu se radi – o uzgoju raznih vrsta peradi. Studij pokriva uzgoj zdravih pilića, purana i pataka kao izvora mesa i jaja.

Svi koji se odluče za znanost o peradi kao glavni predmet naučit će ponešto od kemije i biologije vezane uz uzgoj peradi.

Mesarstvo (Oklahoma)

U Oklahomi možete postati diplomirani mesar. Sve što trebate učiniti je upisati studij mesarstva na Državnom fakultetu Istočne Oklahome.

Svi koji su od malih nogu sanjali da će profesionalno rezati bifteke, lungiće i odreske, mogu to i ostvariti. Studij mesarstva u Oklahomi nije jedini koji pruža takvu diplomu u SAD-u. Visoka škola Hinds u Raymondu u Mississippiju također ima studij mesarstva.

Održavanje travnjaka (Michigan)

Ah, taj Michigan! Čini se da ta američka savezna država na granici s Kanadom stvarno voli uzgajati svaku vrstu trave. Ako nije u pitanju medicinska marihuana, onda se radi o profesionalnom održavanju travnjaka na igralištima.

Državno sveučilište u Michiganu nudi studij održavanja travnjaka. Radi se zapravo o specijalizaciji u suradnji s Fakultetom poljoprivrede i prirodnih bogatstava pomoću koje studenti uče kako održavati sve vrste travnjaka – od onih na igralištima za golf do travnatih površina u parkovima.

Studij održavanja travnjaka pokriva poznavanje štetočina koje napadaju travnjake te prepoznavanje korova i kako ga se riješiti. Studenti su također vrlo zadovoljni poslovima koji ih čekaju nakon završetka studija – održavanje igrališta raznih čuvenih momčadi poput Texas Rangersa ili San Francisco Giantsa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!