DESERT IZ SNOVA

Biste li nasjeli na kolač od kukaca?

22.05.2014 u 07:36

Bionic
Reading

Islandski apsolvent Bui Bjarmar Aðalsteinsson smislio je način na koji povećati lepezu zanimljivih recepata širom svijeta – počeo je pripremati hranu s ličinkama

Bui Bjarmar Aðalsteinsson tvrdi da nitko tko je kušao njegov čokoladni kolač s kukcima nije ni primijetio razliku. U svojem laboratoriju, koji naziva 'Tvornica muha', Aðalsteinsson je stvorio kružni sustav u kojem se ljudi, biljke i ličinke hrane međusobno. Drugim riječima, ima samoobnovljiv izvor hrane.

Pašteta od ličinki navodno ima okus po piletini, no kukci ne služe samo kao glavno jelo, već mogu postati i desert – ukusni čokoladni kolač. Aðalsteinsson se okrenuo kukcima kao obrocima jer smatra da mogu postati rješenje rastućeg problema nestašice hrane u svijetu.


Ličinke se hrane ostacima ljudskih obroka, a njihov izmet služi kao gnojivo za biljke koje rastu pod njima. Ličinke na kraju služe kao hrana ljudima. Velika prednost ove ideje je to da nema nikakvog otpada koji se baca, već je sve iskorišteno.

Sami kukci sadrže iste količine proteina, masnoće i hranjivih tvari kao i bilo koje meso, no zahtijevaju pet do deset puta manje hrane. Iako je većina ljudi bila zainteresirana za njegov projekt, neki ipak nisu htjeli probati Aðalsteinssonova jela.