SVEMIRSKI RUDARI

Australski znanstvenici traže rude na Marsu

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 24.02.2010 15:08
  • Objavljeno 24.02.2010 u 15:08
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zahvaljujući australskim znanstvenicima Michaelu Westu s Australskog nacionalnog sveučilišta i Jonathanu Clarkeu sa Sveučilišta Novog Južnog Walesa, budući istraživači Marsa lakše će nalaziti rudu na tom planetu

Studija objavljena u časopisu Planetarna i svemirska znanost ne samo da se bavi rudama na četvrtom planetu Sunčevog sustava, već bi mogla i pomoći u budućoj potrazi za znacima života na Marsu. Znanstvenici također kažu da je većina materijala za dugoročno naseljavanje prisutna, no da je do nje teško doći.

Najčešći element na Marsu je željezo koje daje tom planetu crvenu boju, a prije nekoliko godina Opportunity, robotsko vozilo na Marsu, našlo je kuglaste nakupine hematita koje se mogu jednostavno skupljati usisavanjem.

Velika je vjerojatnost da će najbolja nalazišta biti u blizini ili u samim kraterima i kanjonima gdje je priroda sama već obavila jedan dio kopanja. Drugi tip lokacije vrijedan istraživanja bit će hidrotermalni izvori, ako postoje na površini Marsa, zbog nakupljanja minerala oko takvih mjesta. Studija također naglašava važnost Tharsis Montesa i Olympus Monsa, najvišeg vulkana dosad otkrivenog u Sunčevom sustavu.

Elementi koji nedostaju oni su koji zahtijevaju veće količine vode ili biološke procese, no znanstvenici su optimistični s obzirom da je Mars slične veličine kao Zemlja, a mi još nismo vidjeli ni desetinu mogućeg. Znanje gdje se nalaze određeni minerali na Marsu omogućit će nam da lakše pronađemo bilo kakav život ako postoji, jer ne samo da su neki minerali dobri za očuvanje mikroba, već i ukazuju gdje bi se život mogao nalaziti.

Pogledajte najveći vulkan u Sunčevom sustavu, Olympus Mons

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi