POSTOJI LI ZMIJONOSAC?

Astrolozi odgovaraju na optužbe protiv astrologije

21.11.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Znak Strijelca, u koji Sunce ulazi u četvrtak navečer, žrtva je jedne od najčudnijih zabluda vezanih za astrologiju. Svakih nekoliko godina nađe se medij koji objavi 'senzacionalnu vijest' da astrologija 'ne vrijedi' jer su 'svi znakovi pomaknuti' i 'nema ih 12, nego 13'

Taj tobožnji trinaesti znak zove se Zmijonosac i trebao bi se nalaziti tamo gdje astrolozi tvrde da se prostire znak Strijelca. Tako barem tvrde kritičari, misleći da će time osporiti valjanost astrologije. Međutim, teorija o Zmijonoscu proizlazi iz žalosne zablude i nerazumijevanja astroloških pojmova.

Da vas odmah ohrabrimo, recimo da ne postoji znak Zmijonosca (kao ni, primjerice, Labuda ili Velikog medvjeda) te da se ništa nije promijenilo u datumima vladavine znakova. Zmijonosac (lat. Ophiuchus) nije znak, nego jedno od trinaest zviježđa koja sijeku ekliptiku, kružnicu koja je projekcija Zemljine godišnje putanje oko Sunca.

Što je zviježđe, a što znak

Koja je razlika između zodijačkih znakova i zviježđa? Dok su zviježđa promjenjivi i proizvoljno određeni dijelovi nebeskog svoda prema dogovoru astronoma, znakovi su stabilni i trajni isječci ekliptike od po 30 stupnjeva nebeske dužine.

Astrološki Zodijak poravnat je s izmjenom godišnjih doba pa se početak znaka Ovna uvijek podudara s proljetnim ekvinocijem, Raka s ljetnim solsticijem itd. To su egzaktni podaci koji ne ovise o odluci astronoma o tome koja će zvijezda biti pripisana kojem zviježđu.

Koliko je proizvoljna podjela nebeskog svoda na zviježđa, govori i podatak da je grčki astronom Ptolomej prije 1900 godina odlučio da bude 48 zviježđa, da bi moderni astronomi preuredili njegov sustav i podijelili nebo na 88 zviježđa.


Za razliku od galaksija, zviježđa nisu stvarne, nego prividne nakupine zvijezda. Pojedine zvijezde koje su odlukom astronoma svrstane u isto zviježđe mogu biti blizu ili vrlo daleko jedne od drugih. Promatraču sa Zemlje samo se čini da su one jedna kraj druge jer je prostim okom nemoguće utvrditi njihovu stvarnu udaljenost.

Sve to nimalo ne utječe na horoskopske znakove koji su određeni udaljenošću Sunca od točke proljetnog ekvinocija, neovisno o tome koje se zvijezde nalaze u pozadini na nebeskom svodu.

Nagnuta Zemljina os

Za razliku od znakova, koji su uvijek na istom mjestu, zviježđa se prividno pomiču zbog pojave zvane precesija ekvinocija. Tu pojavu uzrokuje nagnutost Zemljine osi, zbog koje Zemljin sjeverni pol opisuje cijeli krug preko nebeskog svoda tijekom razdoblja od 25.400 godina.

Kako se Zemljina os pomiče, tako zvijezde prividno i vrlo sporo klize pred našim očima. Zbog toga skupine zvijezda koje su stari Babilonci nazvali, primjerice, Strijelcem ili Ovnom danas više nisu na onom mjestu na kojemu su bile prije 3000 godina.

No sve se ovo tiče samo astronomije, a ne i astrologije. Horoskopski će znakovi biti na istom mjestu dokle god se Zemlja bude istom brzinom i putanjom vrtjela oko Sunca.