BIZARNA VJEROVANJA

10 najsmješnijih čuda

06.10.2013 u 10:49

Bionic
Reading

Ljudi iz raznih razloga vide razne stvari i osobe – od NLO-a i Elvisa do Gospe i Isusa – no kad se objekti obožavanja počnu pojavljivati na komadima hrane ili u lokvama na cesti, onda je to uglavnom znak da im je mašta vjerojatno malo podivljala

Isus na poklopcu staklenke namaza

Sredinom 2009. 36-godišnja majka troje djece Claire Allen otvorila je staklenku namaza Marmite i na poklopcu otkrila mrlju za koju je zaključila da je Isus. Obitelj Allen iz Rhondde u Walesu uskoro je završila u vijestima zbog svog otkrića. Djeca su pojela namaz, no Claire Allen zadržala je poklopac kao izvor utjehe u ideji da Isus pazi na njenu obitelj.

Sveti prepucij

Iako je Sveti prepucij (obrezana kožica sa Isusovog penisa) dugo vrijeme bio službena relikvija, Crkva je početkom 20. stoljeća zabranila njegovo spominjanje zbog čestih svađa o autentičnosti. Naime, od 800. godine kad se prvi put spominje kao poklon Karla Velikog papi Lavu III. do kraja 19. stoljeća, Sveti prepucij postao je relikvija kojom su se hvalile čak 21 različite crkve.

Katolička crkva je 1965. ukinula proslavu Dana svetog obrezivanja (1. siječnja), no Sveti prepucij iz Calcate u Italiji zadnji put je vidio svjetlo dana tijekom parade 1983. nakon čega su ga nepoznati lopovi ukrali. Ne zna se što se dogodilo sa zadnjim 'službenim' Svetim prepucijem – možda je uistinu i on napokon uzdignut u nebesa kako je to mislio teolog Leo Allatius.


Djevica Marija na sendviču od sira

Diana Duyser koja živi u Floridi je u svom pečenom sendviču od sira našla lik Djevice Marije. Vlasnica je deset godina čuvala svoj nagriženi sendvič dok se 2004. nije odlučila od njega oprostiti i prodala ga na eBayu za 71 dolar.

Isus u žbuci

Jeffrey Rigo iz Pittsburgha je sredinom 2005. nakon što je izašao iz tuš-kabine ugledao lik Isusa u žbuci svoje kupaonice. Za razliku od Diane Duyser, Rigo je imao više sreće s prodajom na eBayu, pa je za svoje 'čudo' dobio čak 1.999 dolara.

Gospa iz Rathkealea

Međugorje nije jedino kojem se Gospa ukazala – velik broj župljana crkve Svete Marije u Rathkealeu u Irskoj u posječenom stablu ugledalo je lik Djevice Marije. Više od 2.000 građana potpisalo je zatim peticiju da se panj ostavi netaknut jer je u pitanju 'Božje djelovanje'. Zanimljivo je da lokalni svećenik Willie Russell ne dijeli entuzijazam svojih sugrađana i kaže da se jednostavno radi o 'posječenom stablu koje ne zaslužuje bogosluženje'.


Isus na pirošci

Donna Lee i njezin muž na Uskrs su ugledali Isusa na jednoj od piroški koje su pekli te su ju odlučili sačuvati. Donna Lee držala ju je dosta dugo u zamrzivaču, a kad ju je napokon odlučila prodati za nju je dobila nevjerojatnih 1.775 dolara.

Djevica Marija u meksičkoj lokvi

Sredinom 1997. mnoštvo se okupilo oko lokve na stanici podzemne željeznice jer je izgledala poput Djevice Marije. Nakon što je isušila, lokva je ostavila mrlju poznatog lika, no meksička nadbiskupija izrazila je sumnju da se radi o pravom čudu poput onog iz 1531. kad se Gospa ukazala Juanu Diegu.


Isus i Marija u naranči

Paul Kulniszewski iz Lockporta prepolovio je naranču i iznenadio se kad je ugledao poznati lik. Prvo je mislio da nešto nije u redu s njegovim očima, pa je pitao ženu vidi li i ona isto, no i ona je bila iznenađena kad je ugledala Isusa u naranči

'Katolička crkva niti priznaje niti opovrgava ukazanja ovakve vrste. Njihova istinitost se temelji na vjeri onog tko ih gleda, a u mom slučaju se definitivno radi o Isusu i Mariji', rekao je Kulniszewski koji se ubrzo bacio na planove za prodaju fotografija 'svetog voća'.

Grickalica u obliku Isusa

Grickalica Cheetos toliko često daje oblike slične Isusu da već postoji i šaljivi naziv za njih – Cheesus Christ. Jedna od onih koji su našli takvu grickalicu je, naprimjer, Kelly Ramey. U njenom se slučaju radilo o Isusu na križu. Iako ne vidi ništa posebno u grickalici, lokalni svećenik se svejedno nada da će iz cijele situacije proizaći nešto dobro.

Svjetleća Gospa iz Međugorja

Niste valjda mislili da ćemo preskočiti fluorescentni kip iz Međugorja. Statua koja je dugi niz godina stajala u kući Vicke Ivanković nedavno je počela svijetliti. Dok jedni misle da se radi o nadnaravnom svjetlu, mnogi pak misle da je u pitanju nešto puno prizemnije. Gospin kip nedavno je predan 'relevantnim institucijama' da bi istražile o čemu se radi – nadamo se da su u pitanju kemičari, a ne teolozi.