PROKLETSTVO MILIJUNA

10 najnesretnijih dobitnika lutrije

24.03.2013 u 08:50

Bionic
Reading

Kaže se da novac ne može kupiti sreću – i u slučaju ovih dobitnika lutrije, čini se da je ta uzrečica točna

Michael Carroll

Dokaz da novac ne može kupiti pamet je Michael Carroll koji je svojih 15 milijuna dolara (84 milijuna kuna) potrošio na aute, drogu i prostitutke. U tihom gradiću sagradio je stazu za sudaranje automobila.

Danas je Carroll na socijalnoj pomoći.

Callie Rogers

Maloljetna Callie Rogers bila je još u srednjoj školi kad je na lutriji dobila tri milijuna dolara (oko 17 milijuna kuna). Tada 16-godišnja Callie Rogers nije čekala da je netko posavjetuje kako će potrošiti svoje iznenadno bogatstvo – počela je putovati i nekontrolirano trošiti.

Danas Callie Rogers ima 22 godine i majka je dvoje djece s dva pokušaja samoubojstva iza sebe, a sve što joj je ostalo od dobitka na lutriji su umjetne grudi.

John McGuiness

Iako 15 milijuna dolara mnogima od nas zvuči kao novac koji je nemoguće potrošiti, John McGuiness uspio je ne samo spiskati sve što je imao na aute, prijatelje i putovanja, već se još i zadužio u banci za dodatnih tri milijuna dolara.

Vivian Nicholson

'Trošit ću, trošiti i još malo trošiti', bio je odgovor na pitanje što Vivian Nicholson misli napraviti s 225.000 dolara koje je dobila 1961. (danas bi to bilo oko četiri i pol milijuna dolara).

Vivian Nicholson nije lagala. Sve što je imala potrošila je u sljedećih desetak godina.

Iako je završila s malom penzijom, nitko ne može reći da se Vivian Nicholson nije zabavila – udavala se pet puta, živjela kao kraljica te je čak uspjela natjerati vlasti na Malti da je deportiraju.

Jack Whittaker

Ako ste mislili da je 15 milijuna dolara svota koju rijetki mogu uludo potrošiti, sljedeća priča zvučat će vam kao da je izmišljena. Jack Whittaker dobio je na lutriji 315 milijuna dolara. Da, nismo krivo napisali – u pitanju je 315 milijuna dolara (milijarda i 765 milijuna kuna) – od kojih mu je nakon poreza ostalo 115 milijuna jer je nagradu uzeo odjednom umjesto u ratama.

Iako je Whittaker počeo plemenito trošiti svoj novac (u dobrotvorne svrhe), ubrzo se našao na istom putu kao i mnogi drugi iznenadni bogataši – u popis troškova su mu ušli piće i striptiz, a javnosti je uglavnom poznat po mnogim parnicama koje su pokrenute protiv njega, te smrti u obitelji vezane uz korištenje droge.

Nisu svi ljudi rođeni da budu poduzetnici. Dokaz za to je Ken Proxmire koji je dobio milijun dolara na lutriji i s tim novcem je pokrenuo prodavaonicu automobila. On i njegov brat propali su pet godina kasnije i proglasili bankrot.

Ken Proxmire dobio je svoj stari posao koji je radio prije dobitka lutrije.

Rhoda Toth

Samo su dvije stvari sigurne u životu – smrt i porez. Rhoda Toth nije shvatila koliko je dio u vezi poreza ozbiljan.

Nakon što su ona i njen suprug dobili 13 milijuna dolara na lutriji, nisu sačuvali ni centa za porez, već su sve potrošili. Rhodin suprug je preminuo, a ona je završila u zatvoru dužna državi dvije godine života i nešto više od milijun dolara.

Evelyn Adams

Šanse za dobitak na lutriji vrlo su male. Štoviše, statistički je vjerojatnije da će vas nešto usmrtiti dok idete po svoj dobitak nego da ćete imati dobitne brojeve. No, Evelyn Adams pobijedila je statistiku ne jednom, već dva puta.

Nakon što je Evelyn Adams u dvije godine dobila ukupno nešto manje od pet i pol milijuna dolara, sav novac je potrošila na kockanje i ponovo se našla siromašna u svojoj kamp-kućici u kojoj živi.

Janite Lee

Dobro je biti dobar, ali ne i predobar. Janite Lee za razliku od većine prethodnih primjera nije sebično trošila 18 milijuna dolara koje je dobila na lutriji, već je donirala gdje je stigla – od sveučilišta do političkih kampanja. Upravo to dobročiniteljstvo ju je na kraju i dovelo do bankrota.

William 'Bud' Post

Nakon lijepog dobitka od 16 milijuna dolara (oko 90 milijuna kuna) 1988. William 'Bud' Post trebao je ostatak života provesti bezbrižno, no zapao je u niz situacija koje su to spriječile. Njegov brat pokušao je unajmiti nekoga da ubije njega i njegovu šestu ženu, stanodavka ga je uspjela prisiliti da joj da jednu trećinu svog dobitka, te utjerivači dugova na koje je čak pucao i tako zaradio sudsku optužbu.

Bivši milijunaš 1996. prodao je ostatak isplate svog dobitka na lutriji i tim novcem podmirio sve svoje dugove. Preminuo je 2006. na invalidskoj penziji od 450 dolara mjesečno (oko 2500 kuna).

U jednom intervjuu rekao je da je bio puno sretniji dok nije imao ništa.