ZAUVIJEK ZAJEDNO

10 najčudnijih vjenčanih običaja

10.03.2013 u 08:34

Bionic
Reading

Vjenčanje mnogima od nas predstavlja mješavinu svetih obećanja u crkvi i tuluma do zore koji obično slijedi. U raznim područjima svijeta postoje razni običaji koji bi nas vjerojatno natjerali da još jednom razmislimo o tome koliko smo stvarno spremni na brak – od tri dana bez toaleta do stopala koja smrde na ribu

Francuski bučni ritual

Charivari je ime neobičnog običaja koji prati neka vjenčanja u Francuskoj. Bit iritantne ceremonije je bučna serenada uz pratnju lonaca i tava u kući mladenaca.

Ovaj neobični narodni običaj prvi put zabilježen je u srednjem vijeku, a vjerojatno vuče korijene iz još davnijih vremena.

Mladenke koje nose prsten na nožnom prstu

Jedna od najpopularnijih scena raznih romantičnih filmova je trenutak kad par jedno drugom stavlja prsten na ruku. Zapadnjacima ta scena u Indiji vjerojatno ne bi izgledala romantično, već više komično, s obzirom da ondje mladenke nose vjenčani prsten na nozi.

Indijac tijekom ceremonije vjenčanja treba svojoj dragoj nataknuti srebrni prsten na prst lijeve noge – baš kao princ Pepeljugi cipelicu na nogu.

Tri dana bez toaleta nakon vjenčanja

Ukratko, nemojte se ženiti u Sandakanu u Maleziji. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak na zahod tri noći i dana nakon vjenčanja jer to znači nesreću.

Mladenci poslije vjenčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode, pa to ipak malo olakšava cijeli proces.

Poljska tradicija plaćanja za ples s mladom

Umjesto običaja koji vlada na nekim domaćim vjenčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži pregaču u koju gosti mogu staviti novac koji im kupuje ples s mladenkom. Veliki finale je kad mladoženja u pregaču ubaci cijeli novčanik i odvede svoju ženu na medeni mjesec.

Do ljubavi – otmicom!

Povijest je puna romantičnih priča u kojima djevojke bježe od svojih roditelja kad im dragi organizira 'otmicu'. U nekim kulturama otmičar koji uspije zadržati djevojku dva do tri dana postaje i njen službeni suprug.


Vjenčanje sa životinjom kako bi se istjerali duhovi

U nekim dijelovima Indije vlada vjerovanje da će djevojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti jer je duhovi mrze. Stoga se mora vjenčati sa životinjom kako bi to spriječila.

U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se tjeraju zli duhovi kako bi djevojčica jednog dana mogla naći muža i stvarno se udati.

Prekrivanje mladenke

U pitanju je običaj koji se upražnjava prije vjenčanja. Mladenku prijatelji cijelu prekriju jajima, umacima, perjem i bilo čime sličnim.

Ceremonije u kojima se mladence prekriva nečim obično simboliziraju zaštitu od zlih duhova.

Mladoženja preskače metlu

Prema tom običaju mladenci moraju učiniti upravo to – preskočiti metlu. Simpatični običaj simbolizira novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dviju obitelji. Također može označavati zahvalnost precima.

Udaranje mladoženjinih stopala

Pretpostavljamo da većina mladoženja što prije želi stići do kraja svog vjenčanog dana, no za mladoženje u Južnoj Koreji to dvostruko vrijedi: nakon vjenčanja prijatelji vežu nesretnika za noge i objese ga naopačke da bi ga mogli tući po stopalima.

Kad tome dodamo činjenicu da mladoženjina stopala tuku ribama, ne bismo se čudili da se nitko u Južnoj Koreji ne želi vjenčati. Ceremonija navodno služi tome da bi osnažila mladoženju prije prve bračne noći.

Razbijanje posuđa

Nije poznato kad je nastala tradicija razbijanja posuđa, no simbolika je jasna – buka i lomljava predstavlja sve nedaće koje čekaju par u budućnosti. Razbijanjem posuđa unaprijed mladenci se pripremaju na sve prepreke, a njihovi prijatelji im tako žele sreću u braku.