DIVNI STEREOTIPI

10 najblesavijih klišeja svake sapunice

22.09.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Već tridesetak godina imamo priliku na malim ekranima uživati ili ne uživati u sapunicama, serijama dramskog tipa čijim epizodama se ne nazire kraj. Da bi održali radnju živom, a istovremeno je razvukli na nebrojeno mnogo epizoda, scenaristi moraju biti vrlo maštoviti i inventivni. No postoje neke formule prema kojima rade baš svi, od Meksika do Turske. Ovo su samo neki od njih...

Mračna tajna

Gotovo svaki lik u sapunici, uključujući čak i one najveće pozitivce, ima neku mračnu tajnu. Najčešće se radi o nečemu što ili tom liku ili nekom drugom može uništiti život, a razotkrivaju se u trenucima kad je na sceni najviše ljudi - na vjenčanjima, sprovodima, božićnoj ili novogodišnjoj proslavi ili u bolnici pred cijelom obitelji.

Vrijeme radnje

Vrijeme u sapunicama teče posve drugačije nego u stvarnosti i jednako tako posve drugačije utječe na ljude i njihov život. Primjerice, likovi u sapunicama nikad ne idu na zahod i nikad ne peru odjeću. Također, ako slučajno završe u zatočeništvu, zarobljeni ili se izgube u divljini, mogu preživjeti sedam i više epizoda (ovisno o budžetu sapunice) bez vode.

Mjesto radnje

Mjesto u kojem se odvija sapunica, bez obzira na to je li riječ o velikom gradu ili malom mjestašcu, uvijek ima samo jedan ugostiteljski objekt koji posjećuju baš svi likovi. Ondje će odlaziti čak i onda kad se nalaze s ljubavnicom / ljubavnikom i kad ih nitko ne smije vidjeti.

Kućne pomoćnice

To je posebna kategorija u svim sapunicama. Kućne pomoćnice znaju apsolutno sve obiteljske tajne. Ipak, ako se slučajno desi da netko priča o nekoj tajni koje ne znaju, a slučajno iza pritvorenih vrata načuju o čemu se radi, od iznenađenje im ispada sve iz ruku, najčešće neki porculanski servis koji je u obitelji već X generacija. Naravno, taj isti servis će se pojaviti ponovno u sljedećoj epizodi.

Esmeralda - bila je slijepa pa je progledala


Glavna junakinja

Glavni ženski lik gotovo svake sapunice neizmjerno je pozitivna i dobra osoba i u životu nije napravila ništa što bi bilo iole vrijedno moralne osude. Naravno, iz nižeg je društvenog staleža, siromašna, i sve što je stekla, stekla je zahvaljujući krvavom radu i muci. Vrlo često ima neko istaknuto fizičko obilježje ili defekt koji do kraja serijala čudesno ili operacijom nestane, ali unatoč tome, najljepša je od svih ženskih likova.


Zle svekrve

Majka glavnog junaka u svakom slučaju mrzi glavnu junakinju. To je, naravno, zato što ona potječe iz nižeg staleža i stoga nije dovoljno dobra za njega. Zato će prije podržati glavnu negativku, koja također kruži oko njezina sina, ali je upicanjena i bogata. Vrlo često se zla svekrva na samom kraju sapunice pretvara u pokajnicu kad više nema zapreka ljubavi između njezina sina i sirote dobrice pa se onda iskreno ispričava i moli za oprost.

Lik Nele (Ecija Ojdanić), barem u početku, tipična je zla svekrva u sapunici


Glavna negativka

Ona je zmija najgore vrste i ima je baš u svakoj sapunici, od Meksika do Turske. Osim što kroz sve epizode spletkari na tako inventivne načine da ponekad treba skinuti kapu scenaristu odakle mu samo sve te ideje, vrlo često ostane trudna s nekim sporednim likom, ljubavnikom. E sad, da njezina prevara ne bi izašla na vidjelo, uvijek pronađe način i prevari svog partnera da je dijete zapravo njegovo. U drugoj verziji, trudnoću koristi kao sredstvo za osvajanje ili zadržavanje glavnog junaka kraj sebe.

Glavni junak

Glavni lik sapunice uvijek je bogat, iz poduzetničke obitelji i živi u najmanju ruku u vili. Ako ima nešto zločesto u sebi, onda će osim kućerine ili palače posjedovati i luksuzni samački stan u kojem će se nalaziti s ljubavnicom, najčešće glavnom negativkom. Ako je dobrica, onda će svoju voljenu prevariti samo mrtav pijan ili drogiran, nasamaren od neke zmije. U svakom slučaju, u nekoj će epizodi prevariti svoju dragu, a potom i shvatiti koliko je pogriješio. Tada će se kroz jedno desetak epizoda obraćati njoj ili nebu (ovisno o tome tko ga sluša) kao ‘jedinoj pravoj’ ili ‘sudbinskoj ljubavi’.

Gubitak pamćenja

Ovo je osobito poželjan motiv zapleta sapunice. Barem jedan od glavnih likova u toku serije će izgubiti pamćenje, bilo u prometnoj ili nekoj drugoj nesreći, bilo zato što je dobio letvom po glavi ili zato što je popio otrov i nekim čudom preživio. No, kako bilo, pamćenje će mu najbolje osvježiti susret s ljubavi života i premda se ničega konkretno neće sjetiti, osjetit će jedinstvenu povezanost. Ta povezanost će u nekim slučajevima biti lažna, ali to je već druga priča…

Parodija u seriji 'Prijatelji'. Joey kao glumac u sapunici 'Days Of Our Lives'


Rješavanje problema u bolnici

Osim privatne kuće i ureda omiljena kulisa i mjesto radnje u sapunicama je bolnica - ili netko radi u bolnici ili netko završi u bolnici. Priča postane zanimljiva kad se na području bolnice rješavaju ozbiljni obiteljski problemi ili kad mračne tajne izlaze na vidjelo, no sapunice vole još jedan motiv vezan uz bolnicu. Tko god završi u bolničkom krevetu, uvijek će se naći negativac s kojim nema riješene sve račune. Tada će negativac doći u bolnicu i pokušati ugušiti sirotog bolesnika jastukom, a pritom nitko od osoblja neće primijetiti ništa neobično.