KREATIVNE PRIJETNJE

10 najbizarnijih mitova iz djetinjstva

19.01.2014 u 12:22

Bionic
Reading

Kad smo bili djeca, neke nam je stvari bilo teško objasniti. Naravno, ništa nam ne znači potreban određeni unos vitamina, kakve posljedice može donijeti fizički napor nakon prejedanja i što zapravo znači kofein. No prijetnje koje smo kao klinci slušali, zbilja su nebulozne i danas još uvijek zabavne

Tko ne nosi potkošulju, dobit će upalu bubrega.
Sjećate li se onih preširokih, pamučnih potkošulja koje su nas možda grijale ispod majice, ali se u hlačama nikako nisu htjele zadržati? Zbog toga je obavezno nošenje potkošulje postalo još iritantnije. Naravno, kasnije nam je postalo posve jasno da upala bubrega nema nikakve veze s količinom odjeće koju nabacimo na sebe.

Od previše masturbacije izrast će vam dlake na rukama.
I oni koji su odrasli u obitelji vjernika i oni koji nisu bili odgojeni da vjeruju u Boga, čuli su barem jednom priču da ne treba pretjerivati s masturbacijom. Tako valjda starci reagiraju kad se prvi put susretnu s tom temom pa ne znaju točno što bi rekli. Dlakave ruke kao posljedica pretjerane (što god to značilo) masturbacije jedna su od prijetnji kojih smo se naslušali kao klinci.

Ne smijete na kupanje odmah nakon jela.
Naravno da nakon jela, posebno obilnog obroka kao što je ručak, nije pametno upuštati se u neke velike napore. Bilo kakve. Pa se tako to odnosi i na plivanje. Možda su nas zapravo htjeli zadržati još malo u kući prije nego što zbrišemo na plažu i tamo provedemo ostatak dana, a tako i izbjegnemo najjače sunce.

Ako hodaš bos, dobit ćeš upalu pluća.
Ne znamo koliko se sjećate toga, no ako imate svoju djecu, onda zasigurno znate kako se obožavaju skidati, u bilo koje doba godine… Ljeti im je redovito vruće, a zimi su zabundani (često i previše) po cijele dane i jedva čekaju da mogu skinuti štrample, čarape, debele hlače… Još ako im se pruži prilika da malo divljaju naokolo goli, njihovoj sreći nema kraja. I onda odjednom kao grom iz vedra neba neki se glas prodere: ‘Nemoj biti bos, dobit ćeš upalu pluća!’ Ajme...

Izađete li s mokrom kosom, dobit ćete upalu mozga.
Još jedna divna prijetnja. Od bubrega i pluća došli smo do mozga, a ova prijetnja ne zvuči nimalo benigno. No, ako baš želite, encefalitis ili upala mozga vrlo je rijetka pojava, uzrokuje je virus (najčešće) i javlja se u oko 0,5 na 100.000 osoba. Ali bolje da se zlo od mokre kose iskorijeni na vrijeme.


Od kave raste rep.
Savršeno je normalno da djeca, posebno mala djeca, oponašaju svoje roditelje i sve one koji su im bliski i s kojima imaju neku vrstu odnosa. Kava je tu gotovo neizbježna. Jedino nam nije jasno tko je i kad izmislio priču o repu i kojim se kanalima i putovima proširila na sve strane te postala univerzalna prijetnja. Mogli su nam jednostavno u malu šalicu podvaliti malo slabiji ili malo jači kakao. Kao da bismo se bunili…

Gledate li televiziju iz blizine, ispast će vam oči.
I televizori i monitori, posebno oni stari s katodnim cijevima, zrače. No, to naravno ne znači da će nekom ispasti oči ili da će oslijepiti. Ako prislonite nos na televizor i tako blejite u njega dva sata, oči će vam se zacrveniti i nećete više ni znati što gledate. I da, malom je djetetu teško objasniti zašto se treba odmaknuti pa je lakše priprijetiti i koristiti malo bizarnije i konkretnije metode. Kasnije nam sve to skupa postane jednostavno smiješno.

Ako jedeš puno mrkve, bolje ćeš vidjeti.
Neka djeca jednostavno ne vole jesti, posebno povrće. Zato postoje metode kojim ih roditelji pokušavaju natjerati da zavole i tu nužnu hranu. Mrkva je bogata vitaminom A i kao takva je zbilja dobra za površine sluznice očiju i dišnih, mokraćnih i intestinalnih puteva, te kožu. Ipak, nećemo ništa bolje vidjeti ako jedemo puno mrkve.

Ako stalno radiš grimase, lice će ti tako ostati.
Kad bismo povjerovali u ovaj mit, kako bi djeca ikad naučila gledati u križ, dizati samo jednu obrvu, fućkati, pljuvati u dalj i raditi mnoge druge istovremeno korisne i zabavne stvari? Baš nikako. Zato ne brinite - ništa vam se neće deformirati i nećete izgledati kao lik iz crtića.

Ako progutaš žvakaću gumu, crijeva će ti se zapetljati.
Žvakaće gume su vjerojatno bile jedna od rijetkih slastica koje su nas oduševljavale. Ali da, desilo se tu i tamo da bi ih doživjeli kao bombon i progutali. Osim što su nam prijetili da će nam se crijeva zapetljati, jedan od mitova je bio i da žvakaća guma u tijelu ostaje sljedećih sedam godina. Naravno da to nije istina. Kaugume, kao i sve ostalo što nam želudac ne probavi, završi u crijevima, a potom u zahodskoj školjci. A ako to zahodskoj školjci smeta, njezin problem...