VRH VRHOVA

10 naj treš ex YU filmova koje ste propustili

25.05.2014 u 11:32

Bionic
Reading

Bilo da ste ih propustili ili ste ih svjesno preskočili, prisjetite se najtreš komedija i filmova raznih vrsta s prostora bivše Jugoslavije

Filmska industrija bivše države bila je izuzetno potentna u svakom pogledu. Imamo cijeli niz filmova koji danas imaju kultni status, poput 'Balkanskog špijuna' iz 1984. godine u kojem paranoidni Ilija Čvorović čini sve kako bi razotkrio terorističke i antidržavne planove svog podstanara, ili, recimo, 'U raljama života' Rajka Grlića prema predlošku Dubravke Ugrešić, u kojem sirota ‘Štefa’ čini sve kako bi pronašla ljubav svog života. No, s druge strane imamo i cijeli niz filmskih uradaka od kojih neki doista bolje da nisu nikada snimljeni.

Odabrali smo deset ex-yu filmova koji svojim statusom definitivno pripadaju kategoriji opasnog trasha.

'Monstrum s galaxie Arkana' ili 'Gosti iz galaksije' (1981.)

Češko - hrvatska filmska suradnja rezultirala je jednim od rijetkih znanstveno - fantastičnih uradaka s prostora bivše Jugoslavije. Žarko Potočnjak odigrao je ulogu znanstvenofantastičnog pisca koji tijekom radnje otkrije svoje sposobnosti telurgije, materijalizacije misli, ostvari kontakt s vanzemaljcima, od kojih je jednog utjelovio tada dječarac Rene Bitorajac, uspije materijalizirati čudovište Mumu, koje pak usput pobije ponešto statista u filmu, a sve navedeno daje jasno do znanja da se radi o jednom neprocjenjivo kvalitetnom trash uratku.

Unatoč svemu navedenom, 'Gosti iz galaksije' ili 'Monstrum s galaxie Arkana', kako je glasio češki naziv filma, odnio je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća ponešto međunarodnih nagrada, poput recimo one na festivalu fantastike Fantasporto u Portu (1984.), Međunarodnu nagradu za fantaziju za scenarij u Trstu 1981., prvu specijalnu nagradu žirija, Imagfic (Madrid) 1982., Grand prix, Grand prix publike, nagradu FIPRESCI, nagradu žirija za najbolju masku, nagradu publike u Cádizu 1982. te glavnu nagradu za režiju u Bruxellesu 1983.

Odvojite osamdesetak minuta života i svakako pogledajte ovo neprocjenjivo filmsko ostvarenje.


'Lude godine' s naglaskom na 'Žikinu dinastiju' (1977 - 1992)

Iako je filmski serijal Lude godine prvotno zamišljen kao ozbiljni serijal o mladima i njihovim životima, sukobima sa zakonom, prvim seksualnim iskustvima te ostalim stvarima koje mlađariju muče, redatelj Zoran Čalić odlučio je promijeniti fokus. Filmove je zamislio kao komedije, no koliko se god trudili, nikada nismo mogli ‘progutati’ njegov filmski izričaj. Možda je do glumca Dragomira Bojanića Gidre ili jednostavno do providnih scenarija, ali bilo koji od deset filmova pod ovim serijalom naprosto je grozan.

Između desetak naslova svakako ćemo izdvojiti sedmi nastavak serijala, 'Žikinu dinastiju', u kojoj ranije spomenuti Gidra ili lik iz filma djed Žika živ u paničnom strahu da će mu unuk Miša postati homoseksualac.

Ovo maestralno djelo možete pogledati u prilogu.


'Hajde da se volimo' u svim varijantama (1987 - 1990)

Filmski serijali bili su popularan izričaj redatelja s prostora Srbije te ne čudi što ih je čak nekoliko. Osim gore spomenutih 'Ludih godina', imamo i strahotu uobličenu u glazbeno - filmski serijal 'Hajde da se volimo'. Kombinacija tadašnje jugoslavenske ikone Lepe Brene i njenog Slatkog greha te glumačke postave koju predvodi tih godina neizostavni Dragomir Bojanić Gidra, dovela je do toga da i ovaj serijal uvrstimo u naš mali pregled.

Na sreću, snimljena su tek tri filma pod ovim ‘brandom’, a u prilogu možete pogledati prvi u nizu 'Hajde da se volimo' filmova.


'Tesna koža' 1, 2, 3, 4 i, da ne bi sve bilo uobičajeno, 'Novogodišnji specijal' (1982 - 1992)

Dragomir Bojanić Gidra bio je zaštitno lice filmskih serijala 'Lude Godine' i 'Hajde da se volimo', a Nikola Simić obilježio je 'Tesnu kožu'. Siroti Dimitrije Mita Pantić, lik koji utjelovljuje Simić, nikako da dođe na zelenu granu. Jedan od sinova nikako da se nađe sa školom, drugi pak gotovo u četrdesetima glumi apsolventa na fakultetu, a iako je diplomirala, kći nikao da nađe posao. Sve dodatno zapapri podstanarka koje se Pantić ne može riješiti, a financijske tegobe guše ga kako god da se postavi.

Ovaj serijal, jednako kao prethodni, žario je i palio prostorom bivše države, a s 'Tesnom kožom' mogao se poistovjetiti bilo tko zaposlen u nekoj kancelariji državne uprave.


'Svemirci su krivi za sve' ili 'Ćao inspektore, dio treći' (1991)

Shodno uhodanoj praksi, jugoslavenska kinematografija servirala nam je serijal 'Ćao inspektore'. Iako je prvi dio filma nastao još 1985, serijal se usporedo s bivšom državom raspao početkom devedesetih, a što je rezultiralo maestralnim trećim dijelom naziva 'Svemirci su krivi za sve'.

Ukratko, scenarij ide ovako - par milicionera, Boki (Bata Živojinović) i Pajko (Boro Stjepanović) održavaju red tijekom predizborne kampanje u provincijskom gradiću. Kandidati kakvi jesu, svima obećavaju med i mlijeko, a pravi zaplet dogodi se kada se u kampanju uključi i kandidat iz Svemira. Maestralno.

Ne znamo što nam je gore u ovom filmu, pokušaj repanja kao glazbeni uvod u film, vizualni efekti koji kao da su nastali u Power Pointu ili ‘svemirac’ koji liči na sve osim pravog izvanzemaljca, no film svakako vrijedi pogledati.


'Medeni mjesec' (1983)

Film Nikole Babića 'Medeni mjesec' iz 1983. godine, nastao prema romanu 'Marko na mukama' Zvonimira Majdaka, tijekom godina stekao je status kultnog filma, no loše odrađene scene, nedorađeni zapleti te cjelokupni dojam natjerali su nas da ga uvrstimo u ovaj pregled.

Ono u čemu su svi tadašnji posjetitelji kina uživali gledajući 'Medeni mjesec' jest golotinja, jer je upravo ovaj film jedan od prvih koji je u jugoslavenskoj kinematografiji predstavio pojam soft pornografije.

Nažalost, možemo vam priložiti samo isječak iz ovog filmskog ostvarenja.


'Nije lako s muškarcima' ili Milena Dravić + Ljubiša Samardžić (1985)

Nije lako s muškarcima, a znaju to i muškarci i žene, no ono što je sirota Gordana Diklić (Milena Dravić) morala proći tijekom devedesetak minuta filma, prava je strahota. Nadajući se ugodnom ljetovanju daleko od triju maloljetnih kćeri koje joj zagorčavaju život svijet joj se raspadne kada sazna da će joj se pridružiti sve kćeri, pas te da joj se bivži muž ponovo ženi i to 30 godina mlađom strankinjom, što je pak saznala nakon što je morala otputovati 500 kilometara.

Svjetlu točku u njenom životu predstavlja doktor Ivan Sekulović (Ljubiša Samardžić) i legendarna ljubav je rođena. Upravo par Dravić - Samardžić bio je nezaobilazan tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća u jugoslovenskoj kimenatografiji. Snimili su cijeli niz filmova, a u našem malom pregledu svoje mjesto pronašao je upravo 'Nije lako s muškarcima'.


Šeki snima, pazi se (1962)

Ocjena 2,8 na servisu IMDB dovoljna je preporuka za uvrštavanje ovog filma u naš pregled trash ex YU filmova, no i da nije nje, svakako bismo ga uvrstili. Jeftine komedije uobičajeni su izričaj redatelja Marijana Vajde, a Šeki slijedi upravo tu praksu. Štoviše, ‘Šeki’ je redatelju donio i izbacivanje iz Udruženja filmskih umjetnika Srbije, a određeni filmski povijesničari, konkretno Ivo Škrabalo, 'Šeki snima, pazi se' ocijenio je film kao ‘diletantizam najgore vrste’.

Pogledajte i zašto.

Crveni udar (1974.)

Kakav bi to bio pregled trash ex YU filmova bez jednog partizanskog. Naravno, svaki film koji je za vrijeme bivše Jugoslavije veličao NOB (narodno - oslobodilačku borbu, za one koji nisu upoznati s kraticom) spada u kategoriju megaspektakla, no to nužno ne znači da je i dobar.

Upravo je takva stvar s filmom Predraga Golubovića Crveni udar. Kako izgleda jugoslovenski humor za vrijeme partizanskih diverzija uz obavezno izlaganje životnoj opasnosti, pogledajte u prilogu.

Čovjek koga treba ubiti (1979)

Veljko Bulajić majstor je filmskog spektakla, prisjetimo se samo 'Bitke na Neretvi' i sličnih ostvarenja, no njegov 'Čovjek koga treba ubiti' iz 1979. godine nadmašuje sve do tada njegove filmove.

Borba sila pakla protiv božjih sila, prikazana kroz nadrealno okruženje i priču o Šćepanu Malom, garantira da ćete gotovo 100 minuta filma biti prikovani za sjedalo. Ne vjerujete? Evo izvolite…