diplomatska predstavništva

Vodstvo Hrvata u Srbiji pozvalo sunarodnjake da glasuju na EU izborima

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.05.2019 14:42
  • Objavljeno 23.05.2019 u 14:42
Bionic
Reading

Vodstvo hrvatske manjine u Srbiji pozvalo je u četvrtak sunarodnjake koji imaju dvojno državljanstvo da glasuju za hrvatske kandidate na EU izborima, na glasačkim mjestima u diplomatskim predstavništvima Hrvatske u Beogradu i Subotici

U pozivu upućenog putem medija i društvenih mreža predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov je rekao da su oni pučka stranka demokršćanskog opredjeljenja i da podupiru onu opciju koja nastupa s istih pozicija.

„I Hrvati u Srbiji mogu svojim glasom utjecati na novi sastav Europskog parlamenta! Izađimo u nedjelju, 26. svibnja na izbore“, stoji u poruci koju je objavio Žigmanov.

DSHV, dodao je, potiče sve pripadnike hrvatske zajednice da iskoriste svoje pravo te da izaberu članove Europskog parlamenta koji će zastupati iste političke vrijednosti i raditi na razvoju projekta EU.

U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini, čelnik DSHV-a je rekao kako je odziv njegovih sunarodnjaka u Srbiji na prijašnjim izborima bio skroman.

„Jedan od problema je što hrvatski državljani mogu glasovati samo u diplomatskim predstavništvima, na dva mjesta, u Beogradu i Subotici. To uvelike smanjuje dostupnost za one koji žive u udaljenijim mjestima Srbije i Vojvodine. Vrlo je mali broj onih koji mogu putovati nekoliko stotina kilometara kako bi ostvarili glasačko pravo. Zato ni sada ne očekujemo velik odaziv, no nastojat ćemo da on bude veći na prethodnim izborima“, naveo je Žigmanov.

Kao pozitivan primjer naveo je razvijenu praksu dopisnog glasovanja koju je za svoje državljane u Vojvodini razvila Mađarska, zbog čega u njihovim izborima sudjeluje veliki broj pripadnika mađarske manjine.

Pozivu na EU izbore pridružila se i predsjednica Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić.

„Želim ukazati na to da su izbori za europski parlament izbori koji se izravno dotiču hrvatskoga naroda u Republici Srbiji. Davanjem svojega glasa na svojevrstan način možete utjecati na poboljšanje položaja pripadnika naše zajednice. No ovi su izbori i prilika da se osnaži dodatno suradnja hrvatskoga naroda s najrelevantnijim političkim čimbenicima u domovini, koji će svakako zastupati i interese Hrvata iz Srbije u Bruxellesu. Stoga pozivam sve sunarodnjake u Srbiji koji imaju hrvatsko državljanstvo da iziđu na izbore i glasuju“, priopćila je predsjednica HNV-a.

Na izborima koji su održani 2015. svoje biračko pravo iskoristilo je oko 400, a sljedeće godine 276 hrvatskih državljana u Vojvodini, na glasačkom mjestu u Generalnom konzulatu RH u Subotici.

Neslužbena procjena je da oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Vojvodini i Srbiji borave privremeno ili trajno imaju pravo glasovanja na izborima.