tonino picula

U utrci za nagradu od 500.000 eura i pet hrvatskih otočnih zajednica u energetskoj tranziciji

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 14:58
  • Objavljeno 21.03.2019 u 14:52
Bionic
Reading

Eruopska komisija objavila je poziv za prijave na prvo izdanje natječaja RESponsible Island Prize, posvećenog otocima s inovativnom i održivom lokalnom proizvodnjom električne, toplinske, energije za hlađenje i prijevoz. Pobjednike čeka novčana nagrada u visini od 500, 250 i 100 tisuća eura

'Nagrada je još jedna potvrda da su otoci i obnovljivi izvori energije visoko na listi europskih prioriteta. Otočne zajednice koje su se odlučile za „obnovljivce“ i koje su u proces uključile građane donijele su dobru odluku. Pet je hrvatskih otočnih zajednica ušlo u projekt energetske tranzicije Tajništva za otoke te vjerujem da će njihov uspjeh, kao i ova nagrada, biti dodatni poticaj otocima diljem Jadrana da se pridruže', komentirao je objavu natječaja hrvatski eurozastupnik Tonino Picula.

Natječaj je predstavio Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije. Nagrada se financira kroz program Obzor 2020, Europski program za istraživanje i inovacije. Uspješni prijavitelji morat će pokazati kako njihovi energetski sustavi potiču članove zajednice na odgovornu potrošnju, priopćili su iz Ureda hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule.

Ovom nagradom, objašnjava se u nastavku, Europska komisija planira doprinjeti ostvarenju ciljeva Političke deklaracije o čistoj energiji na EU otocima kao i Inicijativi za pametne otoke, ali i pomoći Europskoj uniji da odgovori na jedan od osam izazova inovacija definiranih kroz Misiju inovacije, globalne inicijative usmjerene na tranziciju prema čistoj energiji.

Zadnji rok za prijave je 26. rujna ove godine, a više informacija uključujući i pravila bit će uskoro dostupna na službenim stranicama Europske komisije.