s 52 posto

U dijaspori HDZ uvjerljiv pobjednik, SDP nije ni prešao izborni prag, Živi zid pobijedio u Irskoj, a Dalija Orešković u Indiji

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2019 11:46
  • Objavljeno 27.05.2019 u 06:01

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Prema prvim privremenim rezultatima, u dijaspori je uvjerljivu pobjedu odnio HDZ (52,05 posto), a slijede ga koalicija Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku, HKS, HSP dr. Ante Starčević i Ujedinjeni hrvatski domoljubi s 11,77 posto, SDSS s 9,50 posto te Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku i HSP sa 7,51 posto, dok SDP s 3,90 posto nije ni prešao izborni prag

Najviše preferencijalnih glasova u HDZ-u je dobila Željana Zovko (73,47 posto), u Hrastu Ruža Tomašić (78,09 posto), SDSS-u Milorad Pupovac (52,71 posto), a Željko Glasnović u Neovisnima i HSP-u. Tonino Picula je dobio najviše glasova među SDP-om (29,1 posto).

HDZ je u BiH sa 75,35 posto odnio uvjerljivu pobjedu, a slijede ga Hrast (9,25) i Neovisni za Hrvatsku te HSP (5,40 posto). Najviše su preferencijalnih glasova među njima osvojili Željana Zovko, Ruža Tomašić i Željko Glasnović.

europski parlament

Ovo je 12 zastupnika koji su izabrani da u Bruxellesu predstavljaju Hrvatsku

Pogledaj galeriju
12

HDZ je također odnio pobjedu u Crnoj Gori (44,16 posto), a slijede ga SDP sa 17,50 posto, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti te Hrast, svaki 6,66 posto, dok su Neovisni za Hrvatsku osvojili 5,83 posto. Što se tiče preferencijalnih glasova, najviše su ih iz tih stranaka redom osvojili Dubravka Šuica, Tonino Picula, Martina Bienenfeld, Ruža Tomašić, dok su Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović s liste Neovisnih za Hrvatsku i HSP-a podijelili prvo mjesto.

U Australiji je pobjedu odnio Hrast s 33,41 posto glasova, a slijede ga Neovisni s 29,59 posto i HDZ s 19,89 posto. Najviše preferencijalnih glasova među njima su osvojili Ruža Tomašić, Bruna Esih i Karlo Ressler.

U Irskoj je pobjedu odnio Živi zid (23,07 posto), a slijedi ga SDP (17,30 posto), Lista Mislava Kolakušića (13,46 posto), Možemo!, Nova ljevica, ORaH (11,53 posto), HSS, Glas, IDS, HSU, PGS, Demokrati, Laburisti (7,69 posto) i Most (5,76 posto).

  • +7
  • +4

Andrej Plenković - obraćanje nakon objave službenih rezultata EU izbora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Među njima su najviše preferencijalnih glasova osvojili Tihomir Lukanić, Biljana Borzan, Mislav Kolakušić, Tomislav Tomašević, dok su Valter Flego i Anka Mrak Taritaš osvojili jednak broj glasova kod HSS-a, Glasa, IDS-a, HSU-a, PGS-a, Demokrata i Laburista, a Ivan Prskalo i Božo Petrov osvojili su jednak broj preferencijalnih glasova kod mostovaca.

Start Dalije Orešković odnio je pobjedu u Indiji (40 posto), a slijede ga Bandić Milan 365, HDZ i Zelena lista, svaki s 20 posto. Orešković i Bojan Glavašević osvojili su jednak broj preferencijalnih glasova u Startu, Martina Bienenfeld u Stranci rada, dok nitko od kandidata nije osvojio preferencijalne glasove u HDZ-u i Zelenoj listi.

  • +29
  • +26

Atmosfera u stožeru SDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

U Japanu je pobjedu odnio SDP (35,29 posto), slijedi ga HDZ (23,52 posto), a 5,88 posto dijele redom BM 365, Neovisni za Hrvatsku i HSP, HNS, HSS, Glas, IDS, HSU, PGS, Demokrati, Laburisti, Most, Pametno, Unija Kvarnera i Živi zid. Najviše su preferencijalnih glasova kod SDP-a i HDZ-a dobili Tonino Picula i Karlo Ressler.

U Kini su HDZ i Start osvojili jednak broj glasova (28,57 posto), a slijede ih HSS, Neovisna lista Mislava Kolakušića i Pametno te Unija Kvarnera koji dijele postotak od 14,28. Najviše preferencijalnih glasova kod HDZ-a i Starta osvojili su Tomislav Sokol i Dalija Orešković.

SDP je, osim u Japanu, pobjedu odnio u Belgiji, Indoneziji, Kataru, Nizozemskoj i Rusiji. U Češkoj je pobjedu odnijela koalicijska lista Možemo! te Nova ljevica i ORaH. Marijana Petir odnijela je pobjedu u Sjevernoj Makedoniji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!