PORUKA IZ KOPRIVNICE

Posavec: Sjever je lokomotiva gospodarskog razvoja Hrvatske

  • Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 15.05.2019 20:18
  • Objavljeno 15.05.2019 u 20:18
Bionic
Reading

Nositelj HNS-ove liste na izborima za Europski parlament Matija Posavec u srijedu je u Koprivnici ocijenio kako je sjever Hrvatske "lokomotiva ukupnog gospodarskog razvoja u koju treba ulijevati što više goriva da bi cijeli vlak jurio što brže."

No, novac se kroz jamstva usmjerava na spašavanje nečega što se spasiti ne može, ocijenio je Posavec na konferenciji za novinare. Po njemu, hrvatsko gospodarstvo na sjeveru je najpotentnije, jer tu je najveća produktivnost, a zabilježene su najveća zaposlenost i najmanja nezaposlenost.

Istaknuo je da je u tom dijelu zemlje učinjen veliki iskorak u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, međutim, kako je rekao, mnogo je toga što je nužno promijeniti. Stoga, kako je rekao je Posavec, izbore za europski parlament HNS želi iskoristiti kako bi unio nove vrijednosti u hrvatsku i europsku politiku.

"Europski parlament donosi više od 70 posto zakona koji se tiču naših građana. No, jedina prava mjera jest puštanje vjetra u leđa našim poduzetnicima", istaknuo je Posavec.

Rekao je da je hrvatski poduzetnik danas opterećen s gotovo 500 nameta koji, u najvećoj mjeri, služe punjenju središnjeg proračuna. Ti nameti prepreka su većim plaćama radnika, jer za neto plaću u iznosu 7.000 kuna potrebno je izdvojiti ukupno 14.000 kuna.

"Nažalost, danas 73 posto radnika radi za primanja koja su niža od 6.500 kuna što je prosječna hrvatska plaća", rekao je Posavec založivši se za povećanje plaća kroz porezno rasterećenje hrvatskog radnika i poduzetnika.

Govoreći o poljoprivrednoj proizvodnji, rekao je da  Hrvatska uvozi robu u vrijednosti dvije milijarde eura godišnje. S druge strane naši poljoprivrednici muku muče s time kako plasirati svoje proizvode na tržište.

"Treba znati da Hrvatska godišnje ostvari više od 100 milijuna noćenja što je 100 milijuna doručaka, ručaka i večera – istaknuo je Posavec koji u tim brojkama vidi potencijal za domaćeg poljoprivrednika.

"Sve su to teme kojima se moramo baviti, a ne ideološkim pitanjima poput onih tko je gdje bio 1945. godine – rekao je.  Kako je ocijenio, u interesu je sposobnih ljudi koji se nalaze na samostalnoj HNS-ovoj listi za EU parlament ispraviti sve nepravde koje tište ovdašnje stanovništvo.