podržao Webera

Plenković u Muenchenu: Kako su pučani razvili Europu tako je i HDZ stvorio neovisnu Hrvatsku

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 24.05.2019 21:35
  • Objavljeno 24.05.2019 u 21:35
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske stranke Andrej Plenković je na završnom predizbornom skupu Europske pučke stranke (EPP) za EU izbore u petak u Muenchenu naglasio važnost Europske unije za mir i prosperitet na europskom kontinentu i istaknuo Manfreda Webera kao pravu osobu za poziciju čelnika Europske komisije.

„Svojom kandidaturom Manfred Weber je izrazio spremnost krenuti koracima očeva Europe i tako ojačati vrijednosti koje čine Europu Europom“, rekao je Plenković. Hrvatski premijer je povukao paralele između utemeljenja Europske unije i rađanja neovisne Hrvatske.

„Baš kao što su čelnici pučke stranke početkom pedesetih pokrenuli i razvili današnju Europu, tako je i moja stranka HDZ, prije trideset godina u vrijeme tektonskih promjena na europskom kontinentu, u vrijeme pada Berlinskog zida, također imala jedinstvenog vođu, prvog predsjednika Franju Tuđmana koji je uz snažnu podršku hrvatskog naroda uspio realizirati cilj naše nacije a to je slobodna i neovisna država“, rekao je Plenković u Muenchenu.

Predsjednik HDZ-a je ustvrdio da će njegova stranka ove nedjelje pobijediti i dati svoj doprinos većini EPP-a u Europskom parlamentu. I poručio: „Dragi prijatelji: možete računati na nas“. „Ovo će biti naša pobjeda koja će osigurati slobodnu i naprednu budućnost za Europu“, rekao je Plenković.

Plenković je istaknuo kako se treba jače raditi na tomu da se građanima prenesu vrijednosti za koje se bore europski pučani. „Nama su potrebne zajedničke europske poruke, da prenesemo naše vrijednosti. I to posebice one koje se odnose na naš identitet, naše kršćanske korijene, individualne odgovornost i nastojanja da se doprinosi zajednici i Europi“, rekao je Plenković.

Plenković je rekao kako vjeruje na će se Weber na čelu Europske komisije znati boriti i protiv ilegalne imigracije i da će znati spriječiti „krijumčare koji iskorištvaju nezavidan položaj onih koji su u opasnosti i nevolji“.

  • +11
  • +8

Manfred Weber susreo se s predsjednikom HDZ-a i Vlade RH Andrejem Plenkovićem

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

Kao najvažniju aktualnu političku borbu u Europi Plenković je istaknuo borbu protiv populizma. „To je borba između onih koji su ozbiljni, trezveni i racionalni i onih koji znaju koje su europske odgovornosti i kompetencije i onih koji ne znaju mnogo o Europi i koji su demagozi i populisti u negativnom smislu te riječi“, rekao je Plenković i dodao kako su zato ovi izbori prilika da se jasno kaže „ne“ demagozima.

„Mi moramo uništiti te mitove da Europa nije dobra za naše nacije, za naše građane. Naprotiv. Dolazeći iz zemlje koja je najmlađa članica Europske unije ja vas uvjeravam da mi kao i svi oni koji su se pridružili Europskoj uniji posljednjih petnaest godina možemo reći da je Europa dobra za naše građane, naše gospodarstvo. I Europa je dobra kada joj je na čelu EPP“, zaključio je Plenković na skupu u Muenchenu koji je završio govorima njemačke kancelarke Angele Merkel i glavnog kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije Manfreda Webera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!