europski izbori

Picula: SDP će biti zadovoljan s tri mandata jer na izbore izlazi sam

  • V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.05.2019 14:29
  • Objavljeno 10.05.2019 u 14:19
Bionic
Reading

Nositelj SDP-ove liste za Europski parlament Tonino Picula poručio je u petak iz Šibenika kako bi njegova lista bila zadovoljna s tri osvojena mandata, koliko joj daju i ankete, s obzirom da SDP na ove europske izbore izlazi sam

"Na ovim izborima očekujemo da SDP osvoji tri mandat za Europski parlament, što bi bilo više nego što dosad naš stranka ima", rekao je Picula koji smatra da broj zastupnika ne mora značiti da određena politička opcija ne može utjecati na rad Europskog parlamenta te da ne može biti presudna.

"Biljana Borzan i ja tamo smo ušli s jasnom vizijom što treba napraviti i s određenim političkim iskustvom, a kad je tako, možeš se snaći i među 751 zastupnikom i progurati projekte koje smatramo važnima za građane Hrvatske", poručio je.

Predstojeće izbore smatra presudnima za budućnost Europske unije.

"Europski parlament postoji već 40 godina, ali u idućem sazivu će biti mjesto u kojem će se intenzivno raspravljati o budućnosti Unije, koja nikada ranije prije nekih izbora nije bila ovako podijeljena. I to ne samo zbog različite razvijenosti pojedinih svojih dijelova, nego će ovi izbori predstavljati sučeljavanje različitih političkih vizija", istaknuo je Picula.

Napomenuo je da je Hrvatska u EU ušla 2013. godine s indeksom opće razvijenosti od 61 posto prosjeka EU, a u sljedećih nekoliko godina pala je za tri postotna boda.

"Za razliku od nekih političkih opcija koje upiru prstom u Europsku uniju kao krivca, mi bi trebali vrlo jasno kazati da problem nije u Bruxellesu, nego u Zagrebu. Proteklih pet godina naša vlast nije iskoristila one instrumente i mogućnosti koje imaju na raspolaganju zemlje članice, a mislim prije svega na korištenje europskih strukturnih i kohezijskog fonda", rekao je Picula.

Zaključio je da će socijaldemokrati i socijalisti na predstojećim izborima zagovarati Europu koja će u budućnosti biti daleko više socijalnija, koja će se boriti za utvrđivanje minimalne nadnice u zemljama Unije, kako bi se sanirale sve veće nejednakosti među 512 milijuna građana EU-a.