hrvatska eurozastupnica

Maletić o pretpristupnim fondovima: IPA-om moramo pomoći svim državama kandidatkinjama u brzim i uspješnim pripremama za članstvo u EU

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 27.03.2019 16:23
  • Objavljeno 27.03.2019 u 16:23
Bionic
Reading

Eurozastupnici su u Strasbourgu raspravljali o Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi Instrumenata pretpristupne pomoći (IPA III) u kojoj je sudjelovala i hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić

'Ne slažem s izrečenim stavom da se IPA treba raspodijeliti samo po tematskim prioritetima, a po državama ovisno o potražnji odnosno spremnosti projekata. Smatram da je jako važno i dalje imati indikativne iznose po državama korisnicima IPA sredstava, a u državama u kojima nema dovoljno predloženih projekata i nisu dovoljno jaki kapaciteti mi moramo pripomoći jačom tehničkom pomoći te moramo administrativno osnažiti Delegacije EU-a u tim državama kako bi mogle adekvatno pomoći u korištenju IPA sredstva', odgovorila je hrvatska europarlamentarka Ivana Maletić europskom povjereniku za proširenje i susjedstvo Johannesu Hahnu koji je govorio o IPA-i kao ulaganju u vlastitu stabilnost, sigurnost i prosperitet Europe.

Hahn je tom prilikom rekao kako 'Instrument pomaže partnerima da osnaže demokratske institucije, poboljšaju pravosuđe, reformiraju svoja gospodarstva, uvedu visoke EU standarde u području zaštite potrošača i okoliša'.

'Od svega toga direktno profitiraju građani i poslovna zajednica država korisnica, ali i cijela EU', zaključio je povjerenik Hahn.

Eurozastupnica Maletić je odgovorila:

'Povjereniče, istaknuli ste u svojem govoru za koja je sve područja važna IPA, naravno sad su i novi izazovi, ne samo pred državama članicama nego i državama kandidatkinjama i pristupnicama, poput očuvanja okoliša, energetske učinkovitosti ili migracija tako da je važno da u proračunu za IPA-u osiguramo dovoljna sredstva za odgovore i na nove izazove. Istaknuli ste strateško planiranje koje se sve više unaprjeđuje. Činjenica je da države kandidatkinje i pristupnice napreduju različitom brzinom i da često zbog nedostatnih administrativnih kapaciteta nemaju pripremljene strateške dokumente i projekte', dodala je.

Maletić je, podsjećaju iz ureda ove hrvatske eurozastupnice, za vrijeme pristupanja Hrvatske EU bila zadužena za uspostavu sustav, akreditaciju i provedbu programa pretpristupne pomoći te je u Odboru za proračun Europskog parlamenta imenovana izvjestiteljicom za mišljenje na IPA III regulativu za razdoblje 2021.-2027.

Hahn je Maletić potom odgovorio kako će uz tematske prioritete zadržati i indikativnu raspodjelu sredstava po državama korisnicama jer se slaže s aspektima koje je navela.

Instrument pretpristupne pomoći glavni je financijski instrument kojim se podupiru reforme u državama kandidatkinjama i potencijalnim državama kandidatkinjama među kojima su nama susjedne Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, te Makedonija, Kosovo, Albanija i Turska. Cilj je priprema zemalja korisnica za članstvo u EU-u, što uključuje političke, institucionalne, administrativne i gospodarske prilagodbe.