glas naroda

Kada bi izbori bili danas, Vladu bi mogla sastaviti samo 'nemoguća koalicija'; a evo kakva je situacija i s europskim izborima

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 20.05.2019 22:22
  • Objavljeno 20.05.2019 u 22:22

HRejting

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

Hrvatski su birači nepokolebljivi, pokazalo je najnovije istraživanje HRejtinga. Da su izbori za hrvatski parlament bili jučer, HDZ bi s 27,2 posto bio relativni pobjednik. Sve stranke na izborima za Europski parlament dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament

Dvije vodeće stranke vlast bi mogle sastaviti samo zajedno, takozvanom velikom koalicijom. Ili, pak, koaliranjem, koje se trenutačno čini nevjerojatnim, HDZ-a sa Živim zidom i Mostom zajedno jer još samo te dvije stranke prelaze izborni prag. Živi zid ima 7,8 posto, a Most blizu 6,8 posto, pokazalo je najnovije istraživanje HRejtinga, koje je za HRT provela agencija Promo Plus prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica, a obuhvaća 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62 posto, a razina pouzdanosti 95 posto.

Ispod izbornog praga našao se Mislav Kolakušić, a najbliži su mu Neovisni za Hrvatsku, HSS, stranka Milana Bandića, Start i HNS. U skupini ispod dva posta našlo se šest stranaka; Glas, Hrast, Pametno, IDS, HSU i HSLS. Svi ostali iz hrvatskog registra političkih stranaka podijelili bi 3,4 posto glasova. Neodlučni birači su konstanta, a u svibnju ih je gotovo jednako kao i prošli.

Sve stranke na izborima za Europski parlament dobivaju manje glasova nego na izborima za hrvatski parlament, potvrdio je još jednom HRejting.

Na čelu petorke koja prelazi izborni prag i dalje je - HDZ, koji je ovaj mjesec pao ispod 25 posto i dobiva 24,5 posto dok je SDP narastao za 0,7 posto na 16,4 posto. Na trećem mjestu je Živi zid sa 7,4 posto, a slijedi ih Amsterdamska koalicija, koja je u odnosu na travanj najviše pala, na 6,9 posto. Sustiže ih Most s trenutačnih 6,7 posto dok su Marijana Petir i Mislav Kolakušić još bliže izbornom pragu nego u travnju.

Lista koju predvodi Ruža Tomašić ima 4,4 posto, a ona s Brunom Esih ispod je 4 posto. Neznatno, ali ipak iznad 3 posto još je vladajući HNS koji osvaja 3,1 posto. U skupini ispod 3 posto, uglavnom svi padaju; i Bandićeva stranka, kao i Start Dalije Orešković. Tu je još koalicija koju predvodi bračni par Puljak.

Pupovčev SDSS prvi je put ušao u HRejting s potporom od 1,3 posto birača. Svi ostali s hrvatske političke scene dijele 3,1 posto.

Preračunato u mandate, prema HRejtingu, od 11 sigurnih u Europskom parlamentu, pet ih uzima HDZ, SDP 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jedan. Za onaj preostali 12., koji će se realizirati jednog dana kad se riješi status Velike Britanije u Europskoj uniji, bori se čak 6 stranaka, odnosno lista. Najbliže tom graničnom mandatu su Marijana Petir i Mislav Kolakušić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!