EU i videoigre

EU potiče razvoj videoigara za škole jer je uz njih učenje učinkovitije, zanimljivije i atraktivnije

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 15.05.2019 08:54
  • Objavljeno 15.05.2019 u 08:54

EU je predvodnik u poticanju razvoja videoigara

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Europska komisija pokrenula je inicijativu Open Education Europa kako bi se iskoristile inovativne ideje u podučavanju i osiguralo da svatko tko želi može pronaći takve nove metode i uvesti inovacije u svijet obrazovanja.

Klasični korisnik videoigara statistički je muškarac, star 20 godina, koji za igranje koristi igraću konzolu ili računalo. No, pokazuju to i najnovija istraživanja, videoigre su sve popularnije i među starijim generacijama te se šire i izvan tržišta zabave, a sve više se kao nastavno pomagalo koriste i u školama.

Prvi eksperimenti s obrazovnim videoigrama zabilježeni su još osamdesetih godina prošlog stoljeća. S vremenom je učenje pomoću računalnih igara uključeno u nastavne planove na svim razinama obrazovanja. Korištenjem videoigara, smatra se, učenje će postati učinkovitije, zanimljivije i atraktivnije.

Inovativne ideje u podučavanju

EU je predvodnik u poticanju razvoja videoigara. Program Obzor 2020. stavio je na raspolaganje mogućnosti financiranja u vezi s integracijom primjene tehnologija, dizajna i estetike igara u nerekreativnim kontekstima. Projekt Gamify your teaching sufinancira se iz programa Erasmus+, a cilj mu je unapređenje nastavničkih vještina predavača na području poduzetništva preko korištenja videoigara.

Open Education Europa, YouTube kanal za bolje obrazovanje

Izvor: Društvene mreže / Autor: Open Education Europa

Europska komisija pokrenula je i inicijativu Open Education Europa kako bi se iskoristile inovativne ideje u području podučavanja i kako bi se osiguralo da u EU-u svatko može pronaći takve nove metode podučavanja, raspraviti i saznati više o njima te na taj način uvesti inovacije u svijet obrazovanja.

Industrija videoigara u velikom je zamahu. Europska unija štiti autorska prava i podržava razvoj video igrica kroz dva programa – Kreativna Europa i Obzor 2020. (za istraživanje i inovacije).

Novim propisima želi se poboljšati primjena i provedba pravila o intelektualnom vlasništvu te suzbijati krivotvorenje i piratstvo, poput kloniranja video igara. Uz to, igrači će zahvaljujući novim pravilima o prenosivosti moći koristiti svoje internetske pretplate i tijekom putovanja po Europskoj uniji.

'Besplatne' igre ne smiju zavaravati kupce

S više od 350 milijuna igrača na internetu, EU je zasigurno jedno od najisplativijih tržišta u tom sektoru.

Zbog velikog broja pritužbi povezanih s kupnjom unutar aplikacija, a osobito s nenamjernom kupnjom koju obavljaju djeca, nacionalna tijela za zaštitu potrošača su zajedno s Europskom komisijom 2013. službeno zatražila od Applea, Googlea i Europske federacije za interaktivnu programsku opremu da igre koje se oglašavaju kao 'besplatne' ne zavaravaju potrošače prikrivanjem stvarnih troškova.

PEGI, najsigurniji vodič za roditelje

PEGI, najsigurniji vodič za roditelje

Izvor: Društvene mreže / Autor: Screenshot

Poruka roditeljima

Potražite logotip PEGI

Brinete li se o tome kakve videoigre dolaze u ruke vaše djece, potražite internetski logotip Pan European Game Information (PEGI). Riječ je o sustavu za ocjenjivanje sadržaja koji je osmislila Europska federacija za interaktivnu programsku opremu. Ona pružateljima usluga dopušta prikaz logotipa samo ako se obvežu da na njihovim internetskim stranicama nema nezakonitog i uvredljivog sadržaja te da štite privatnost mladih na internetu.

PEGI sustavom određuje se dobna granica i navode upozorenja na probleme kao što je nasilje te je odraslima lakše odlučiti koju će igricu oni ili njihova djeca igrati. Smjernice o internetskim igrama pruža PEGI Online, koji se dijelom financira sredstvima iz Programa EU-a za sigurniji internet.

Da bi zaštitila potrošače, a posebno mlade, Europska komisija također surađuje s europskim državama i poduzećima iz tog sektora u borbi protiv zavaravajućih praksi u pogledu cijena aplikacija za internetske igre.

Uz to, igre ne smiju izravno poticati na kupnju proizvoda, potrošače se treba jasno informirati o načinu plaćanja, a novac im se ne smije skidati s računa bez njihova izričita pristanka.

Kao odgovor na to Google je prestao koristiti riječ 'besplatno' za igre koje sadrže mogućnost kupnje unutar aplikacija i razvio smjernice za svoje programere aplikacija kako bi se spriječilo izravno poticanje djece. Isto tako, prilagodio je svoje automatske postavke tako da plaćanja treba odobriti prije svake kupnje unutar aplikacije. Apple, nažalost, dosad nije ništa poduzeo.

Više na: ovajputglasam.eu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!