europski izbori

Divjak: Promjene u znanosti i obrazovanju ključ su razvoja gospodarstva

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.03.2019 13:56
  • Objavljeno 20.03.2019 u 13:42
Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u srijedu je, na predstavljanju znanstvenog, obrazovnog i tehnološkog dijela HNS-ovog programa za europske izbore, poručila kako se EU i RH nisu dovoljno prilagodile uvjetima visoko-tehnološkog gospodarstva budućnosti, iako je za razvoj, naglasila je, ključno unapređenje znanosti i obrazovanja, što je dio HNS-ova programa

"U vrijeme četvrte industrijske revolucije, Hrvatska mora ostati s prave strane željezne zavjese koja se neminovno spušta između onih koje svoje gospodarstvo i svoj razvoj temelje na znanosti, obrazovanju, kreativnim industrijama, inovativnim pristupima i onima koji to ne rade. Vjerujem i inzistiram na tome da budemo s prave strane", rekla je ministrica.

Istaknula je kako se u HNS-u bore protiv lažnih informacija, 'pseudoznanosti' i protiv toga da Hrvatska ostane u "zapećku" Europske unije, naglasivši da podupire HNS-ovu listu kandidata za Europski parlament, među kojima su međimurski župan i nositelj HNS-ove liste Matija Posavec i bivši ravnatelj Instituta Ruđer Bošković i državni tajnik Tome Antičić.

Poručila je kako ima dva kriterija te podrške.

Prvi je da na listi budu ljudi koji su se u svojoj profesiji dokazali rezultatima te koji u politiku "ne ulaze zato jer im je to rješenje nekih njihovih osobnih problema". Drugi kriterij je, dodala je, da su ti ljudi, osim što dijele zajedničke vrijednosti koje se temelje na znanosti i obrazovanju, u stanju uspješno djelovati na međunarodnoj sceni, misliti globalno, razumjeti trendove i donijeti promjene u RH i EU.

Posavec: Sve počiva na ljudima, njihovu znanju, energiji, želji i volji

"Svaki doprinos u Europskom parlamentu nekog zastupnika iz jedne zemlje, u ovom slučaju Hrvatske, može biti itekako važan. Sve počiva na ljudima, na njihovom znanju, energiji, želji i volji da učini svoju regiju, kraj i zemlju boljom", poručio je nositelj HNS-ove liste Matija Posavec.

Obrazovanje smatra preduvjetom svakog društvenog i općenitog razvoja jedne zemlje, pa i Hrvatske, a državnog tajnika Tomu Antičića istaknuo je kao primjer čovjeka "koji svojim rezultatima i znanjem predstavlja bolju Hrvatsku".

I Antičić je znanost i obrazovanje označio kao ključ gospodarskog razvoja i konkurentnosti sa SAD-om i Kinom. Naglasila je da se u RH i u EU paralelno treba raditi i na zakonodavnom sustavu, prije svega na fleksibilnijim zakonima o radu, načinu financiranja, mobilnosti usluga te na razvijanju projekata koji će iskoristiti visoko-tehnološku mogućnost Jadranskog mora i Mediterana za razvoj obnovljivih izvora energije i električnih samovozećih brodova.

"Visoko-tehnološka revolucija u transportu može se dogoditi ovdje i vrijedi milijarde eura. Pitanje je tko će u tome biti prvi, a imamo šanse za to bude Hrvatska", zaključio je.