POVUCI-POTEGNI

Britanija se zbog Brexita, nakon svega, našla i u ustavnoj krizi

20.03.2019 u 12:09

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo našlo se u ustavnoj krizi nakon što je predsjednik parlamenta John Bercow, početkom tjedna, blokirao mogućnost premijerki Theresi May da treći put zatraži od zastupnika glasovanje o sporazumu o izlasku zemlje iz Europske unije. May se nalazi u vremenskom tjesnacu i mora brzo djelovati jer bi Brexit trebao stupiti 29. ožujka, a još uvijek nema dogovora pod kojim uvjetima će se dogoditi ili hoće li biti odgođen. Većina se slaže u stavu da se izlazak ne smije dogoditi bez sporazuma

Bercow je odluku da onemogući treće glasovanje o sporazumu o Brexitu potkrijepio odredbama 'snažne i stare konvencije' koja datira još iz 1604. godine i prema kojoj se ne može više puta glasovati o istoj stvari tijekom jedne sjednice parlamenta.

Predsjednik parlamenta poručio je da ne može tražiti od zastupnika da potvrde sporazum koji su dva puta odbacili s velikom razlikom. Prema njegovu tumačenju konvencije, s kojim se mnogi ne slažu, mora postojati bitna sadržajna promjena u onome što EU nudi kako bi se o sporazumu opet moglo glasovati tijekom tekuće sjednice parlamenta. Ujedinjeno Kraljevstvo nema klasični ustav, nego se ustavno pravo temelji na više zakona.

Potez predsjednika parlamenta iznenadio je May te u prvi mah nije imala odgovora kako reagirati na nastalu situaciju. U vladi vjeruju da bi Bercow omogućio glasovanje kad bi bila osigurana većina da sporazum prođe uz dogovorenu kratkotrajnu odgodu Brexita.

Stephen Barclay, ministar za Brexit, kazao je u utorak kako vjeruje da bi u slučaju da May dogovori odgodu Brexita i u međuvremenu postigne dogovor s koalicijskim partnerima iz Demokratske stranke sjevernoirskih unionista (DUP) o potpori sporazumu, Bercow ipak popustio i stavio sporazum na glasovanje.

Ako se to ne bi dogodilo, May je na raspolaganju mogućnost da završi sadašnju sjednicu parlamenta, zakaže kratak odmor između zasjedanja, a zatim pozove na novu sjednicu. Pravilo o 'ponovljenim glasovima' primjenjuje se samo tijekom jedne parlamentarne sjednice.

Međutim, to bi stvorilo dva značajna problema. Prvo, trebat će vremena, a u najboljem slučaju bilo bi izgubljeno nekoliko dana, što je puno u trenutnoj situaciji. Drugo, svaki zakon koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri bio bi izgubljen i predlagatelji bi ga morali ponovno uvesti u proceduru.

  • +8
John Bercow Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jedna od razmatranih opcija neka je vrsta glasovanja kojim bi se zaobišla konvencija ako bi se većina u Donjem domu složila da želi ponovno razmotriti sporazum.

No ni Bercow nije u potpunosti odbacio mogućnost da u zauzetom stavu bude promjena i da se o njemu raspravlja, naglasivši da odluka da ne dopusti treće glasovanje o sporazumu nije bila njegova konačna riječ o toj temi.

Namjera mu je jednostavno ukazati na uvjet koji vlada mora ispuniti kako bi mogao donijeti odluku da se treći put legitimno može održati glasovanje o sporazumu tijekom ove parlamentarne sjednice.

Bercow je svojim potezom uspio ujediniti zagovornike tvrdog Brexita bez dogovora i oporbene zastupnike.

May će u četvrtak od Bruxellesa zatražiti kratkotrajnu odgodu Brexita, a onda bi narednih dana parlament trebao donijeti odluku o tome kako premostiti zastoj u procesu, uz drugi referendum, izbore ili višestranački dogovor takozvanog mekog Brexita.