STIGLO PRIOPĆENJE

DIP još jednom upozorio: Zabranjeno je koristiti prostore državnih tijela za kampanju

  • M. Šu.
  • Zadnja izmjena 12.04.2019 12:14
  • Objavljeno 12.04.2019 u 12:14
Bionic
Reading

Nakon velike saborske drame zbog naljepnice na laptopu u Saboru kojom SDP-ov Gordan Maras reklamira sebe kao kandidata na europskim izborima, još jednom se upozorenjem oglasilo Državno izborno povjerenstvo

Državno izborno povjerenstvo u svom priopćenju ne spominje Marasa niti Sabor, no da je SDP-ov zastupnik koristio prostore državnog tijela za promociju kao jedan od argumenata su jučer koristili HDZ-ovci.

U svom priopćenju iz DIP-a podsjećaju da je 10. travnja započela kampanja te da će trajati do 25. svibnja.

'Člankom 37. stavka 3. Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma propisano je da je za potrebe izborne promidžbe zabranjeno korištenje uredskih prostorija, službenih vozila i uredske opreme državnih tijela i jedinica samouprave, dakle, službenih prostora državnih tijela i jedinica samouprave, osim osobama na koje se odnose posebni propisi o štićenim osobama. Člankom 63. stavkom 2. Zakona o financiranju propisano je da će se političkoj stranci, odnosno nositelju kandidacijske liste grupe birača, izreći administrativna sankcija potpunog gubitka naknade troškova izborne promidžbe kada sredstva državnog ili lokalnog proračuna, prostorije, službena vozila i opremu državnih tijela ili tijela jedinica lokalne samouprave koriste suprotno navedenoj zabrani', podsjećaju iz DIP-a u priopćenju.

'Navedeno postupanje propisano je i prekršajem u smislu članka 87. stavka 1. t. 22. Zakona o financiranju, za koji je političkoj stranci propisana novčana kazna u iznosu od 10 tisuća do 100 tisuća kuna, a nositelju kandidacijske liste grupe birača u iznosu od dvije tisuće do 20 tisuća kuna', stoji u priopćenju.

'Vezano uz posljednje navedeno, za naglasiti je da Državno izborno povjerenstvo provodi nadzor poštivanja odredbi Zakona o financiranju koje se odnose na izbornu promidžbu, financijske račune koji se odnose na financiranje izborne promidžbe, prikupljanje donacija i troškove izborne promidžbe, izvještavanje o financiranju izborne promidžbe te ostale aktivnosti vezane uz financiranje izborne promidžbe, koji nadzor će provesti i u provedbi izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske', kažu.

Nakon provedenog nadzora DIP će izdati izvještaj o provođenju nadzora, a ono će između ostalog sadržavati i podatak o tome da li je izborni sudionik povrijedio odredbe Zakona o financiranju koje za posljedicu imaju donošenje administrativnih sankcija, odnosno dostavljanja obavijesti nadležnom državnom odvjetništvu.