ključna stvar

Amsterdamska koalicija: HDZ i partneri žele kupiti europske izbore

  • I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2019 12:19
  • Objavljeno 22.03.2019 u 12:19
Bionic
Reading

Predstavnici stranaka Amsterdamske koalicije u petak su poručili da prijedlogom izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma HDZ i koalicijski partneri žele kupiti europske izbore, stoga zahtijevaju da zakon stupi na snagu 1. lipnja, a ne dan prije raspisivanja izbora za Europski parlament

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru da predložene izmjene zakona u odnosu na prijašnja rješenja donose niz poboljšanja, ali i stvari koje su apsolutno neprihvatljive.

U izbornoj godini ne mijenjaju se izborna pravila

"Ključna stvar je dan stupanja zakona na snagu, gdje se vidi politička nasilnost HDZ-a, HNS-a i Kluba stranke Milana Bandića jer je danas 22. ožujka, a predsjednica izbore za Europski parlament može raspisati najkasnije 25. ožujka. To znači da će zakon stupiti na snagu dan prije raspisivanja izbora", upozorila je.

HDZ, HNS i Bandić će u maniri Ive Sanadera moći legalno potrošiti četiri milijuna kuna, kaže Mrak Taritaš, riječ je o nedemokratskom, nepoštenom mijenjanju izbornih pravila dan prije raspisivanja izbora.

U izbornoj godini ne mijenjaju se izborna pravila, to što rade nije korektno prema političkom sustavu ni prema strankama, a pokazuje i omalovažavanje Europskog parlamenta, smatra Mrak Taritaš.

"HDZ zajedno sa svojim koalicijskim partnerima želi kupiti europske izbore, a pritom novi zakon nije riješio ključne probleme poput netransparentnosti", rekla je navodeći kao primjer prošle lokalne izbore kada je cijeli Zagreb bio "oblijepljen plakatima dr. Bandića", a poslije je Bandić tvrdio da je potrošio nula kuna.

Amsterdamska koalicija ima jedan jedini amandman na prijedlog izmjena zakona - da stupi na snagu 1. lipnja, ako vladajući usvoje taj amandman pokazat će se da u Hrvatskoj ima barem malo demokracije, poručila je čelnica GLAS-a.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra da kampanje 2019. godine nisu iste kao prije petnaestak godina, danas se za puno manje novaca može doći do puno više ljudi, prvenstveno kampanjama na društvenim mrežama.

Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi

"Apsolutno je nepotrebno da bilo koja stranka, pa čak i ako se radi o HDZ-u i dr. Bandiću, potroši tolike milijune kuna na predizbornu kampanju", rekao je Beljak.

Oni ne razmišljaju o hrvatskom interesu i napretku Hrvatske nego kako legalizirati milijune koje će potrošiti u kampanji, ustvrdio je Beljak i predložio im da kao geslo svoje kampanje uzmu slogan iz stripa Alan Ford: "Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi".

IDS-ov Tulio Demetlika kaže da ga je i ovoga puta HDZ uspio zaprepastiti. Do jučer je HDZ trošio državne novce na kampanju u Lici, a već danas gura novi zakon, jer im nikad nije dosta novca.

Osim toga, zakon stupa na snagu u tjednu kad se raspisuju izbori unatoč preporukama Venecijanske komisije da se u izbornoj godini ne mijenjaju izborna pravila, upozorio je Demetlika istaknuvši kako to puno govori koliko Vlada poštuje europske standarde.