očitovanje

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu nakon masakra u Gospiću: Nismo utvrdili nezakonitosti, no vidimo propuste

01.09.2022 u 14:32

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u nadzoru rada gospićkog Općinskog državnog odvjetništva nad 36-godišnjakom, prije no što je pokušao dva ubojstva, nije utvrdilo nezakonitosti, no vidi propuste, a ograđuje se od izjave tamošnje državne odvjetnice o nasilnicima

ŽDO neprimjerenom ocjenjuje „navodno izrečenu izjavu općinske državne odvjetnice 'kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici' koja ni na koji način ne odražava stavove državnog odvjetništva“, navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici DORH-a.

Spomenutu izjavu, 23. kolovoza, dala je općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović nakon što je muškarac (36) u Gospiću pokušao ubiti suprugu i njenog prijatelja, a tjedan prije pušten je na slobodu nakon uhićenja zbog prijetnji supruzi.

„Provedenim nadzorom nad radom i postupanjem u predmetima ODO u Gospiću nisu utvrđene nezakonitosti s obzirom da iz pribavljenih podataka u spisu proizlazi kako osumnjičenik u vrijeme ispitivanja, 19. kolovoza 2022. nije bio pravomoćno osuđena osoba za kaznena djela niti prekršaje s elementima nasilja, niti postoji nepravomoćna presuda protiv njega, odnosno nije ni nepravomoćno ni pravomoćno osuđeni obiteljski nasilnik“, precizira ŽDO.

Ističe, međutim, kako provedeni nadzor u odnosu na događaj od 15. svibnja 2022., povodom kojeg je podignuta optužnica za prijavljeno kazneno djelo prijetnje ukazuje da je bilo potrebno zatražiti i provođenje izvida zbog sumnje i na kazneno djelo povrede djetetovih prava ili prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

  • +7
Privođenje muškarca koji je u Gospiću nožem izbo suprugu i njenog prijatelja Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Nadalje, u tom je predmetu, po zaprimanju rješenja optužnog vijeća Općinskog suda u Gospiću od 15. srpnja 2022., kojim je ukinuta mjera opreza zabrane približavanja supruzi i mjera udaljenja iz doma, trebalo uložiti žalbu protiv toga rješenja, bez obzira što je žrtva (supruga) predala na sud podnesak da povlači kaznenu prijavu i predložila sudu da se postupak protiv okrivljenika obustavi jer je i dalje bila na snazi mjera zabrane približavanja 21-godišnjem oštećeniku, navodi ŽDO u Karlovcu.

U drugom predmetu, kada je 36-godišnjak 17. kolovoza supruzi protupravno oduzeo slobodu i prijetio, nadzorom je utvrđeno da je odluka o puštanju na slobodu osumnjičenika bila zakonita, uz izrečene mjeru zabrane približavanja žrtvi i udaljenje iz doma. Međutim zbog tog djela i činjenice da je protiv okrivljenika potvrđena ranija optužnica za prijetnje supruzi, “bilo je opravdano i osnovano” sucu istrage uputiti prijedlog za određivanje istražnog zatvora".

Također, umjesto otvaranja istraživanja, trebalo je donijeti rješenje o provođenju istrage i ispitati žrtve i svjedoke, stoji u priopćenju. ŽDO protiv istog osumnjičenika vodi postupanje za pokušaj jednog ubojstva u pokušaju i jednog teškog ubojstva u pokušaju (22. kolovoza), zbog čega mu je određen istražni zatvor, te je odlučeno da će od ODO-a u Gospiću preuzeti u rad i događaj od 17. kolovoza, radi vođenja jedinstvenog postupka o dva povezana događaja.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix