AFERA VJETROELEKTRANE

Visoki kazneni sud odbio žalbe i potvrdio: Poruke Josipe Rimac zakoniti su dokazi

23.04.2024 u 10:07

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud RH odbio je žalbe Josipe Pleslić ex Rimac i ostalih okrivljenih u aferi Vjetroelektrane kojima su tražili da se iz sudskog spisa izdvoje tajno snimljeni razgovori i poruke koje su pronađene u njihovim mobitelima

Među ostalim, tu su i poruke u kojima Josipa Pleslić ex Rimac spominje AP, ali i ostale osobe s kojima je kontaktirala dok je gurala projekt vjetroparka Krš-Pađene, što, prema USKOK-u, nije bilo zakonito, piše N1.

Evo kako je Visoki kazneni sud obrazložio da je 'sve u redu' sa sudskim nalozima na osnovi kojih je bivša HDZ-ova državna tajnica prisluškivana i na osnovi kojih joj je pretraživan mobitel.

'Prvostupanjski je sud omogućio obrani uvid u spise suca istrage u kojima se nalaze nalozi i dokumentacija na temelju koje su nalozi izdani. Obrana je zato imala i mogućnost i odgovarajuće vrijeme potrebno da iznese sve bitne argumente na sjednici optužnog vijeća na kojoj se odlučivalo o prijedlogu za izdvajanje dokaza.

Prvostupanjski sud je razmotrio sve argumente obrane te s pravom zaključio da prijedlozi za izdvajanje nisu osnovani. Prvostupanjski sud je pravilno zaključio da su dokazi pribavljeni u skladu s pravom Europske unije, Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te odredbama Zakona o kaznenom postupku. Sudac istrage je jasno obrazložio postojanje zakonskih pretpostavki za određivanje i produljenje tajnih mjera.

U svakom nalogu je obrazloženo postojanje osnova sumnje i razloga zbog kojih su mjere nužne. Određivanje mjera protiv stranih državljana koji koriste svoje brojeve na području Republike Hrvatske u skladu je sa suverenitetom Republike Hrvatske i njezinom ovlasti i dužnosti da progoni i kažnjava počinitelje kaznenih djela na svojem području, ako postoje osnove sumnje da te osobe sudjeluju u činjenju kaznenih djela', naveo je sud.

Time je potvrđeno i da su Milenko Bašić i Dragan Stipić, investitori u vjetropark Krš-Pađene, zakonito prisluškivani i u Hrvatskoj i u BiH, kamo su putovali dok su bili pod tajnim nadzorom, piše N1.