nije kraj istraživanja?

USKOK se oglasio o SMS-ovima u kojima se spominje AP: 'Prikupili smo više od tri milijuna stranica materijala, a izvidi još traju'

01.02.2023 u 20:07

Bionic
Reading

O porukama koje je bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac razmjenjivala s Josipom Rimac, nekadašnjom HDZ-ovom državnom tajnicom, a u kojima se spominjao AP, oglasio se i USKOK

U USKOK-u kažu da su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida nadalje u tijeku.

'Naime, u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. R. i drugih osoba, pretražena su 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora, te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava. Primjerice, pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica', poručujuiz USKOK-a.

'Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, USKOK je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja. Po okončanju istraga podignute su tri optužnice protiv ukupno 41 osobe (među kojima su i najviši državni dužnosnici) te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda', napominju iz USKOK-a.

'Imajući u vidu opsežnost dokaznog materijala, u kojem je i više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije i dokumenata pronađenih pretragama elektroničkih uređaja i servera, izvidi se i nadalje kontinuirano provode radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja', zaključuju iz USKOK-a.

Josipu Rimac te još osmero okrivljenih Uskok je optužio da su davanjem mita te zlouporabom položaja i ovlasti pogodovali investitorima za izgradnju vjetroelektrana, za što je Rimac od njih dobila više od milijun kuna.

Uz to, Rimac je optužena i za sređivanje prolaza na državnom stručnom ispitu, među ostalim i za brata bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac.

Europsko tužiteljstvo (EPPO) naknadno je podiglo optužnicu protiv Žalac i zbog sumnje da je, kao ministrica, zajedno s bivšim ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricom te poduzetnikom Markom Jukićem i Mladenom Šimuncem oštetila hrvatski i EU proračun za više od 1,3 milijuna eura nabavom softvera po većoj cijeni od realne.