istražni zatvor

USKOK proširio istragu protiv narko-bande

02.09.2023 u 14:22

Bionic
Reading

Uskok je nakon jučerašnjih uhićenja i pretresa, koji su rezultirali policijskom prijavom, proširio u ožujku pokrenutu istragu protiv 20 osumnjičenih koje tereti da su u manje od dvije godine preprodali preko 550 kilograma marihuane, po osam kilograma kokaina i amfetamina te tisuću tableta MDMA

Uskok je istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika.

Četvorica se od ranije nalaze u istražnom zatvoru, jedan je na izdržavanju zatvorske kazne, dok za preostale okrivljenike nije predloženo određivanje istražnog zatvora jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, izvijesto je Uskok

Tužiteljstvo sumnja da su od zasad neutvrđenih ilegalnih proizvođača i krijumčara droge, dvojica osumnjičenih vođa skupine od lipnja 2019. do ožujka 2021. kupovali veće količine marihuane, kokaina, amfetamina i MDMA radi daljnje preprodaje.

Potom su pronalazili osobe zainteresirane za kupnju, s kojima su dogovarali vrstu, količinu i cijenu pojedine droge.

Dio osumnjičenih drogu su prevozili i isporučivali kupcima ili su za to angažirali osobe koje istražiteljima nisu poznate. Dio nabavljene drogu pohranjivali su i čuvali na adresi u Zagrebu, gdje bi ju prepakiravali i pripremali radi isporuke dogovorenim kupcima.

Uskok sumnja da su osumnjičenici na ilegalnom narko tržištu nabavili najmanje 761,5 kilograma marihuane, 15 kilograma amfetamina, 9,1 kilogram kokaina i 3000 tableta droge MDMA, od čega su prodali najmanje 554 kilograma marihuane, osam kilograma kokaina, osam kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA.

Tako su pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 590.000 eura, koju su podijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkom udruženju, sumnjaju istražitelji.