Akcija mozaik

Razbijen balkanski pedofilski lanac: Žrtva iz Hrvatske mlađa od deset godina

20.11.2023 u 16:16

Bionic
Reading

Više od 39 osumnjičenika identificirano je u velikoj akciji protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu na zapadnom Balkanu u okviru akcije Mozaik u kojoj je sudjelovala i hrvatska policija, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Trenutačno je samo jedna osoba uhićena, dok se nad ostalima provodi istraga

Cilj akcije u kojoj su uz Hrvatsku sudjelovale i Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Mađarska bio je razotkriti seksualno zlostavljane djece na internetu te spriječiti nove slučajeve, kao i osigurati sigurnost potencijalnim žrtvama te sankcionirati zlostavljače.

Tijekom akcije, od 6. do 19. studenoga, hrvatska policija identificirala je osam počinitelja kaznenih djela, provela je devet pretraga domova osumnjičenih od kojih je oduzeto više od 50 digitalnih uređaja za pohranu podataka.

Tijekom trajanja akcije identificirana je i jedna žrtva iz Hrvatske koja je tijekom kriminalističkog istraživanja zbrinuta i svako daljnje zlostavljanje je prekinuto. Policija je za sada potvrdila da su osumnjičeni hrvatski državljani počinili ukupno sedam kaznenih djela, a dio kriminalističkih istraživanja i dalje je u tijeku, navode u priopćenju.

Kako neslužbeno doznaje RTL, žrtva iz Hrvatske mlađa je od deset godina.

Operaciju Mozaik vodila je slovenska policija, a koordinirao Europol u okviru Europske multidisciplinarne platforme za borbu protiv kaznenih djela (EMPACT).

U zemljama sudionicama provedena je 41 racija, "nastavno na istrage o dijeljenju slika i video zapisa koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece, što je rezultiralo uhićenjem tri osumnjičenika i podizanjem optužnica zbog počinjenja kaznenih djela vezanih za distribuciju slika zlostavljanja djece".

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Tijekom akcija zaplijenjeno je više od 200 predmeta koji sadrže slike ili video zapise seksualnog zlostavljanja djece, uključujući računala, mobilne telefone, računalne poslužitelje i memorijske kartice.

Europol je pomogao pri razmjeni informacija između svih uključenih zemalja te dodatno ojačao operativnu sliku u regiji unakrsnom provjerom zaplijenjenih podataka i pružanjem obavještajnih podataka u svrhu nastavka provedbe istraga u regiji i šire, kažu u MUP-u.