u sloveniji

Troje paraglajdera teže ozlijeđeno u nesreći

11.07.2022 u 19:12

Bionic
Reading

Troje stranih turista teže je ozijeđeno u nesreći prilikom padobranskog letenja (paraglidinga) blizu Tolmina u zapadnoj Sloveniji, gdje postoje atraktivne lokacije za taj ekstremni sport

Kako je objavila lokalna policija radilo se o međunarodnoj skupini desetak ljubitelja adrenalinskog ali i ne bezopasnog sporta koje je prilikom skoka na visini 200 metara iznenadila turbulencija zraka, što im je onemogućilo siguran spust na zemlju, pa su morali intervenirati pripadnici gorske službe spašavanja i hitna pomoć.

Sve se događalo oko deset sati, a najtvrđe ateriranje imale su 42-godišnja Amerikanka i 58-godišnja Australka. One  su  zbog teških tjelesnih ozljeda prebačene helikopterom u bolnicu u Ljubljani, dok je lakše ozlijeđen  23-godišnji Danac kojega je vjetar zanio u krošnju visokog stabla, pa je za silazak trebao pomoć spasilaca.

Ovaj sport u svijetu ima mnogo poklonika koje u Sloveniji privuku atraktivne lokacije koje se reklamiraju u objavama za ljubitelje adrenalinskih sportova, no svake godine dolazi do nesreća, pa i onih sa smrtnim ishodom.

Zadnji  se takav slučaj dogodio sredinom prošlog mjeseca, kad je kod vrha Stol iznad Kobarida u Julijskim Alpama na nedostupnom,  teškom i   strmom terenu na dojavu njenih kolega nađeno mrtvo tijelo 49-godišnje paraglajderice iz Njemačke.

Na sličan je način  par mjeseci prije toga nastradao i njen zemljak, 55-godišnji Nijemac  koji je nakon jednosatnog lebdenja na popularnom uzletištu paraglajdera  zvanom “Lijevak” kod Nove Gorice pao na njivu s desetak metara visine, teže se ozlijedio i završio u bolnici, nakon što mu je udar vjetra preokrenuo padobran.

Svake godine zabilježi se i poneka smrtna žrtva pri paraglajderskim izletima iznad Slovenije. Već se  događalo se da su gorska služba spašavanja i policijski helikopter zbog rizika i nesreća povezanih s tim sportom  i više puta na dan morali intervenirati i izvlačiti unesrećene, navode mediji.